Finanční regulace bank je na světě

Basilej - Regulace finančního trhu již spatřila světlo světa. Jasné obrysy jí dali centrální bankéři na víkendovém jednání v Basileji. Banky tak budou muset proti svým aktivům držet mnohem víc volného kapitálu než dřív, aby dokázaly odolat finančním šokům. Nová pravidla zvaná Basilej III by měla začít platit postupně od roku 2013. Změny ještě musí schválit představitelé skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 na listopadovém summitu.

Hlavní smysl reformy, na které se dohodli regulátoři v Basileji, zní: čím více volného kapitálu, tím větší ochrana před krachem a drahými záchranami za veřejné peníze. „Jsem šťastný, že se podařilo dospět k mezinárodně konzistentnímu a ambicióznímu rámcovému mechanismu pro nové minimální požadavky na bankovní kapitál,“ uvedl šéf německé centrální banky Bundesbank Axel Weber.

Nová pravidla jsou ale nakonec mírnější, než řada zemí požadovala. Na jejich zavedení totiž banky mají roky, jak potvrzuje i Mohamed El-Erian z investiční skupiny PIMCO: „Zaváděcí období je překvapivě dlouhé, což zvýší pochybnosti ohledně důraznosti úsilí o posílení bankovního kapitálu.“

Centrální bankéři narýsovali regulaci bank (zdroj: ČT24)

Podle Basileje III je třeba řádný kapitál

Banky budou v případě, že chtějí pravidlům vyhovět, muset sehnat dodatečný kapitál ve výši stovek miliard eur. Jen deseti největším německých bankám bude podle jejich asociace chybět zhruba 105 miliard eur. Velké a mezinárodně působící banky pak budou muset nejpozději 1. ledna 2019 držet kapitál ve formě kmenových akcií a zadržených zisků v poměru nejméně sedmi procent svých aktiv, tedy úvěrů a investic. „To období je opravdu velmi dlouhé, což dává šanci bankám na to, aby se přizpůsobily bez větších problémů. Aby opravdu ze dne na den nemusely shánět desítky nebo stovky miliard korun a tímto způsobem poškodit jak akcionáře, tak ekonomiku skrze omezení úvěrování,“ uvedl David Marek, analytik společnosti Patria Finance.

Finální návrh pravidel Basilej III (Basel III) bude postoupen na listopadovou schůzku lídrů G20. Skupina si návrh nových pravidel vyžádala v reakci na finanční krizi.

Bundesbank
Zdroj: ČT24