Co bude s nájmy po skončení regulace? Můžou růst, ale i klesat

Praha – Probíhající deregulace nájemného skončí ve většině krajských měst a ve velkých městech Středočeského kraje v roce 2012, ve zbytku Česka už letos. Stát ale zatím přesně neví, co se stane s nájmy po ukončení regulace. Podle ministerstva pro místní rozvoj můžou činže dále růst, v některých lokalitách ale není vyloučený ani jejich pokles.

„Reálný nárůst ceny nájemného nelze zcela jasně predikovat a v některých částech republiky může mít zcela opačnou tendenci než vzestupnou,“ řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Podle expertů by mohlo nájemné v následujících dvou letech zvýšit nejvíc v Litoměřicích, a to až o 288 procent. Naopak nejméně poroste třeba ve Zlíně, nebo Hradci Králové, kde by mohli lidé v průměru platit asi o pětinu víc.

Ministerstvo odhaduje, že se konec regulace dotkne během dvou let asi půl milionu lidí. „Odrazit by se to mohlo i ve státním rozpočtu. „Tím, že se zvýší nájemné, se musí logicky zvýšit i výplata příspěvků na bydlení, takže výdaje státu budou vyšší než dnes,“ míní Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale s výrazným růstem příspěvků zatím nepočítá. „V tuto chvíli nepředpokládáme, že by to částečné uvolnění nájemné, tak jako každý rok, mělo znamenat nějaký výrazný zásah do výdajů státu,“ tvrdí šéf resortu Jaromír Drábek.

Na vyšším nájemném se musí majitelé bytů s nájemníky dohodnout

Podle platných zákonů bude možné po ukončení regulace výši nájemného určit jen dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Občanský zákoník neřeší případ, kdy se obě strany nedohodnou. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) proto nyní předloží vládě návrh dílčí novely zákoníku.

Pokud se obě strany na úpravě nájemného nedohodnou, rozhodoval by o výši nájemného soud. V takových případech bude podle náměstka klíčová role soudních znalců. „Je ale otázka, z jakých objektivních podkladů budou vycházet,“ poznamenal Kalous. Stát ale dosud nemá ani takzvanou mapu nájemného, která by pomohla určovat místně obvyklé nájemné. Podle náměstka nebude ovšem možné podobnou mapu vytvořit dřív než v roce 2013, kdy regulace činží skončí. Vláda návrh novely občanského zákoníku schválila už na jaře 2009, Parlament návrh ale zatím neprojednal.

V oblasti bydlení připravuje ministerstvo pro místní rozvoj další právní změny. Upravit se podle Kalouse mají normy o vlastnictví bytů. Změna má zjednodušit například rozhodování společenství vlastníků bytů. „Víme, když má dnes společenství 100 majitelů, tak je problém, aby se sešlo a odsouhlasilo například opravu střechy, což může snížit hodnotu jejich majetku,“ uvedl náměstek.

Další novou normou má být taky obecný předpis povodňových opatření a nástrojů. Podle Kalouse to budou hlavně půjčky, které bude možné automaticky použít při povodních a dalších živelních pohromách.

Bydlení
Zdroj: ČT24