Za datovou schránku mají nakonec platit jen úřady

Praha - Za odeslání zprávy prostřednictvím datových schránek nakonec nebudou platit všichni uživatelé, jak dříve navrhlo ministerstvo vnitra. Na Úřad vlády míří materiál ministerstva, který už navrhuje zpoplatnit zprávy jen pro orgány veřejné moci, nikoliv pro občany či firmy. O částečném zpoplatnění informuje server Aktuálně.cz.

Odesílání zpráv je hrazeno ze státního rozpočtu a ministr vnitra Radek John (VV) v srpnu navrhl, aby se na nákladech od ledna podílel každý odesílatel. Firmy proti zpoplatnění schránek, které musejí povinně používat, pak vyjádřily svou kritiku.

Podle serveru kritizovala záměr ministerstva vnitra na zpoplatnění posílání zpráv pro všechny odesílatele v připomínkovém řízení také Hospodářská komora a další zástupci podnikatelů i většina ministerstev a krajských úřadů. „Stát nás nejdříve přinutil používat datové schránky, a teď je zpoplatní,“ uvedl šéf Asociace malých a středních podniků Břetislav Ošťádal.

Příspěvek mají platit jen orgány veřejné moci

Ministerstvo vnitra nyní v pozměněné verzi navrhuje, aby příspěvek platily jen orgány veřejné moci. Kromě státních úřadů a samosprávy jsou to například také soudy, policie, exekutoři nebo notáři. Ministerstvo navrhuje, aby žádný z těchto orgánů nemohl být od nové povinnosti osvobozen.

Pro občany, podnikající fyzické osoby i obchodní společnosti má nadále zůstat zdarma odesílání zpráv určených orgánům veřejné moci. Posílání zpráv mezi občany nebo firmami navzájem je zpoplatněno už nyní. Konkrétní výši příspěvku má stanovit vláda, která by přitom vycházela „z ekonomicky oprávněných nákladů provozovatele informačního systému datových schránek“.

Dosud platí stát České poště bez daně z přidané hodnoty zhruba 15 korun za každou zprávu odeslanou orgánem veřejné moci. Od roku 2011, kdy bude dosaženo hranice 33 milionů odeslaných zpráv, by tento poplatek měl klesnout na 13,36 koruny bez DPH za zprávu. Kromě toho stát paušálem financuje provoz systému.

Resort vnitra zdůrazňuje, že i částka kolem 15 korun - pokud by ji od ledna nově museli platit odesílatelé - je výrazně nižší než cena doporučeného dopisu, za kterou orgány veřejné moci platí mezi 30 a 32 korunami. Uznává nicméně, že část korespondence tvoří obyčejné zásilky v hodnotě deseti korun.

Datové schránky používají od loňského listopadu povinně všechny orgány veřejné moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Pro fyzické osoby nebo podnikající fyzické osoby je zřízení schránky dobrovolné. Odesílání datových zpráv je zatím pro uživatele bezplatné, náklady za odesílání zpráv orgánů veřejné moci hradí stát ze státního rozpočtu.