Zatočte konečně s korupcí, vzkazují průmyslníci vládě

Brno – Český průmysl očekává, že vláda splní své sliby a provede zásadní reformy. Na dnešním sněmu Svazu průmyslu a dopravy, který tradičně otevírá Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, to řekl předseda svazu Jaroslav Míl. Velkým problémem je podle něj především bující korupce, nutná je taky modernizace administrativy a nevyřešená zůstává podpora vědy a výzkumu. Taky vzdělávání musí víc odpovídat trhu práce.

Nová vláda je podle Míla první v novodobé historii, která začala konat hned po svém nástupu do funkce a je pro firmy vládou naděje. „Nenaplnění této naděje by vedlo k nárůstu odchodu stovek firem do zahraničí a hlavně k vyslání signálu pro mladší generace, že svůj život nemají spojovat s Českou republikou,“ varoval.

Právě rozbujelá korupce představuje podle průmyslníků zásadní překážkou pro další rozvoj české ekonomiky. „Jsme přesvědčeni, že pokud se nepřestane krást, nemůže být úspěšná bolestivá politika snižování dluhu ve veřejných rozpočtech,“ řekl Míl.

Jaroslav Míl, předseda svazu průmyslu a dopravy:

„Kroky, které jsou teď realizovány, by měly být první etapou změn a mají naši plnou podporu. O co jsme menší, o to výkonnější a flexibilnější přece musíme být.“

Svá slova směřoval k premiéru Petru Nečasovi. „Korupce je bytostně protitržní a protipodnikatelský jev, protože nic tak nenarušuje trh, jako je právě korupce. Proto je i ekonomickým zájmem, nejenom zájmem společenským a morálním, potlačit korupci a zúžit prostor pro koruptivní jednání,“ souhlasil předseda vlády.

Na plošnou podporu výzkumu nemáme peníze

Dalším bolavým místem české ekonomiky je podle průmyslníků taky příliš nákladná a neefektivní státní správa. Velké rezervy má ale stát i v oblasti vzdělávání a podpory vědy a výzkumu. Stát si podle Míla nemůže dovolit realizovat výzkum na všech frontách a měl by jej podporovat v oborech, které nejvíce přispívají k růstu HDP.

Jasným příkladem selhání státu je podle Míla otázka podpory obnovitelných zdrojů elektrické energie. „Osm let upozorňujeme na náklady nesmyslných podpor,“ řekl Míl, podle něhož bude účet za podporu obnovitelných zdrojů energie menší, než se uvádí v médiích.

Nečas průmyslníkům vzkázal, že střednědobým úkolem vlády je především stabilizace veřejných financí. Ta zatím škrtá, později ale bude muset provést v mnohém zásadní reformy.

Řeč padla také na připravovanou novelu zákoníku práce. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) se ji zřejmě nepodaří schválit do února nebo března příštího roku. Právě TOP 09 přitom ještě koncem srpna požadovala, aby novela začala platit od ledna. Bez toho by podle ní nebylo možné realizovat nezbytné úspory ve státním rozpočtu na rok 2011.