Půl milionu kubánských státních zaměstnanců čeká vyhazov

Havana - Kuba do března propustí přes 500 tisíc státních zaměstnanců a pokusí se většinu přesunout do nestátní sféry. Oznámily to dnes oficiální kubánské odbory, podle kterých jde o největší takový přesun od 60. let minulého století. V příštích pěti letech se chce Kuba zbavit až milionu pracovníků ve zbytnělých státních podnicích. „Náš stát nemůže a neměl by dál udržovat společnosti, výrobní jednotky, služby a rozpočtové organizace, které nafukují výplatní pásky a hromadí ztráty, jež poškozují hospodářství,“ uvedly kubánské odbory ve svém prohlášení. Koncem loňského roku působilo ve státním sektoru zaměstnáno přes 85 procent kubánských pracovních sil, tedy přes pět milionů lidí.

Propuštěné zaměstnance státních podniků ale nenechá Kuba na holičkách. „Pracovní možnosti budou rozšířeny novými formami nestátního zaměstnání, mezi jiným pronájmem pozemků, formou družstev a samostatné výdělečné činnosti, což v příštích letech pohltí statisíce pracujících,“ informovaly odbory.

Podle zdrojů z komunistické strany, které cituje agentura Reuters a které měly možnost se seznámit s podrobnými plány reorganizace pracovních sil, se čeká, že k závěru příštího roku bude vydáno 250 tisíc nových živnostenských licencí a bude vytvořeno 200 tisíc dalších nestátních pracovních míst.

Kuba připravuje největší propouštění od šedesátých let (zdroj: ČT24)

Propouštěným lidem budou nabídnuta alternativní místa, a pokud žádné nepřijmou, budou pobírat dávky v nezaměstnanosti ve výši 70 procent platu, ale ne déle než tři měsíce. Ani poté ale nebudou ponecháni úplně svému osudu, protože všichni Kubánci mají zdarma školství a zdravotnictví, dostávají příděly potravin za subvencované ceny a platí nájemné jen do výše 10 procent příjmu hlavního živitele rodiny. 

Plán propouštění představuje nejvýznamnější reformu, jakou prezident Raúl Castro podniká od převzetí moci od svého bratra Fidela v roce 2006. Zároveň je to největší přesun směrem k soukromému podnikání od roku 1968, kdy bylo naopak zestátněno 58 tisíc malých podniků s pěti až osmi zaměstnanci. V současnosti pracuje na Kubě v soukromém sektoru jen asi 591 tisíc lidí. Většinou jsou to samostatně hospodařící rolníci.