Salmonela je až třikrát častější u kuřat z dovozu

Praha - Kuřecí maso z dovozu obsahuje nebezpečné bakterie salmonely až třikrát častěji než kuřata z ČR. Nepříliš povzbudivá data vzešla z testu Vysoké školy chemicko-technologické, jehož výsledky dnes prezentovala na tiskové konferenci Agrární komora. Zkoušky prokázaly u vzorků, které pocházely z dovozu, přítomnost patogenu ve 46 procentech případů, kdežto u vzorků označených původem ČR dosáhl jeho výskyt 14 procent. Komora navrhuje, že by měl stát zintenzivnit kontroly zejména dováženého masa a čeští zákazníci by měli preferovat kuřata od domácích producentů.

Vysoká škola chemicko-technologická testovala v červenci celkem 34 vzorků kuřecího masa, z nichž 13 bylo z dovozu. Dovážené kuřecí pocházelo především z Polska (10 vzorků), dva výrobky byly dovezeny z Brazílie, jeden z Francie. Existuje prý však podezření, že z dovozu pocházela také surovina pro výrobu některých produktů označených tuzemským původem.

Jan Veleba

„Rozdíl v chlazení jatečně opracovaných kuřat vodou a vzduchem způsobuje v nákladech rozdíl ve výši jedné až dvou korun na kilogram v neprospěch chlazení vzduchem.“

Jak uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba i přítomní zástupci tuzemských drůbežářských firem, na unijním trhu existují rozdílné požadavky na úroveň a průběh zpracování kuřat. Zatímco v České republice musí všichni drůbežáři při jejich chlazení používat vzduch, například Polsko má výjimku a může kuřata chladit vodou. Riziko výskytu patogenů v mase chlazeném vodou je přitom vyšší než u vzduchem chlazené drůbeže. Chlazení vzduchem je navíc pro výrobce nákladnější.

Nakažená kuřata sem dovezlo pět firem - Virema Trade, IKA, Kovář plus, Jaroš Group a Karapetjan. Podle podnikatelů v zemědělství je problém, že člověk často neví, odkud kupovaná drůbež pochází. „Myslím, že český zákazník by měl vědět, kde bylo kuře vyrobeno, a z toho si může vydedukovat, jakým způsobem,“ uvedl Andrej Babiš, majitel firmy Agrofert.

Zemědělci žádají, aby kontrol dovážených kuřat bylo víc. Problémem ale je, že jsou tyto testy drahé.