Ekologická varianta by při obnově Prunéřova mohla ušetřit 10 miliard

Praha - Energetická společnost ČEZ by při obnově uhelné elektrárny Prunéřov II při použití ekologicky šetrné varianty ušetřila až deset miliard korun, tvrdí to nevládní společnost Ekologický právní servis s odvoláním na odbornou analýzu společnosti CityPlan, která se specializuje na projektovou a inženýrskou činnost v energetice. ČEZ s tím však nesouhlasí a trvá na tom, že firma vybrala nejekonomičtější a nejekologičtější řešení.

I když má ČEZ už od dubna k obnově Prunéřova od ministerstva životního prostředí zelenou, ekologové vytrvale plán obnovy kritizují. Nelíbí se jim technologie, kterou chce ČEZ při rekonstrukci použít, při jejím využití totiž nebude mít elektrárna nejvyšší možnou účinnost. Navíc by podle nich investice do nejmodernější technologie ušetřila miliardy.

„Experti z CityPlanu spočítali, že ačkoli by počáteční investice do výstavby účinnějšího bloku v Prunéřově musela být přibližně o dvě miliardy vyšší, celkové náklady na výrobu elektrické energie v takové elektrárně by byly naopak výrazně nižší,“ uvedl Jan Šrytr z Ekologického právního servisu. „I při započtení vyšší počáteční investice by se ušetřilo 81 korun na každé vyrobené kilowatthodině, což při pětadvacetiletém provozu plně využité elektrárny činí zhruba 10 ušetřených miliard,“ dodal.

Ekologický právní servis nyní v otevřeném dopise požádal vládu, aby si od společnosti ČEZ vyžádala variantní projekt modernizace Prunéřova s lepší technologií. Tento projekt by pak zároveň se současným projektem navrhovaným ČEZ měla posoudit nezávislá zahraniční společnost. Pokud by se potvrdilo, že zastaralá technologie vyjde dráž, požadují ekologové odvolání současného představenstva ČEZu.

Ekologové: Vláda hledá miliardy, kde se dá, proč ne u ČEZu?

„Vzhledem k tomu, že se nová vláda pokouší ušetřit každou miliardu, škrtá sociální dávky a zastavuje výstavbu železničních koridorů, očekáváme, že si na desítky miliard, které by patrně bylo možné ušetřit hospodárnější výstavbou elektráren, rychle posvítí,“ podtrhl Martin Fadrný z Ekologického právního servisu.

ČEZ s argumenty ekologů nesouhlasí a tvrdí, že firma při rekonstrukci vybrala nejekonomičtější a nejekologičtější řešení. „Studie pracuje například s cenou bloku na 660 megawattů 27 miliard korun, na trhu jsou ale pro tento blok nabídky jen za 32 miliard korun a vyšší,“ uvedl mluvčí energetického gigantu Ladislav Kříž. „Kvalita uhlí je ve studii také po celou dobu uvažována jako konstantní, po dobu životnosti elektrárny se však bude postupně výrazně zhoršovat, což snižuje podstatně účinnost bloku,“ dodal.

I když nebude v Prunéřově využita nejmodernější technologie, výrazně se v porovnání se současným stavem zlepší kvalita ovzduší v okolí elektrárny. Vypouštět se bude o 32 procent méně emisí oxidu siřičitého, o 26 procent méně oxidů dusíku a o 41 procent méně tuhých znečisťujících látek.

Skupina ČEZ
Zdroj: ČT24