Rusku se šrotovné zalíbilo a hodlá v něm pokračovat i příští rok

Nižnij Novgorod - Rusko plánuje pokračovat v program šrotovného také v příštím roce. Tamní vláda na jeho prodloužení vynaloží 14 miliard rublů (zhruba 8,7 miliardy korun), uvedl dnes ruský premiér Vladimir Putin. Program letos výrazně podpořil ruský automobilový trh, neboť prodej aut v zemi v roce 2009 snížil o téměř polovinu a zaznamenal nejprudší propad z předních ekonomik. Přitom ještě v roce 2008 bylo Rusko na nejlepší cestě stát se co do počtu prodaných aut největším trhem v Evropě. Následná krize mu však zhatila plány.

„Bylo rozhodnuto rozšířit program šrotovného i na příští rok. Bude to stát 14 miliard rublů,“ prohlásil Putin. Do dneška bylo na šrotovné vyčleněno 20 miliard rublů. Největší ruská banka Sberbank minulý týden vyzvala vládu, aby program prodloužila až do konce roku 2012.

Od zavedení státního příspěvku, tedy počátku března, lze v Rusku při nákupu nového automobilu smontovaného v místních závodech získat prémii 50 tisíc rublů (31 tisíc korun) za odevzdání vozu staršího deseti let. Vláda se tak rozhodla podpořit prodej automobilů v Rusku, který se loni v důsledku hospodářské krize propadl téměř o polovinu na 1,46 milionu vozů. Díky šrotovnému se v letošním roce očekává nárůst prodeje na 1,67 milionu aut.