Japonsko zakročilo proti silnému jenu

Tokio - Silný jen způsobil, že Japonsko poprvé po šesti letech přikročilo k intervenci na devizovém trhu. Tímto způsobem hodlá zastavit růst domácí měny, který podkopává oživení třetí největší ekonomiky světa z recese. Po zásahu ministerstva financí a centrální banky klesl kurz jenu k dolaru o dvě procenta z 15letého maxima. Ministr financí Jošihiko Noda uvedl, že Tokio o zásahu informovalo zahraniční protějšky, naznačil však, že jednalo samo. Americké ministerstvo financí a centrální banka zatím odmítly krok Japonska komentovat.

„V případě nutnosti podnikneme rozhodné kroky včetně intervencí a zároveň budeme pozorně sledovat pohyby devizových trhů,“ vysvětlil Noda. I když o konkrétní formě zásahu neinformoval, centrální banka podle obchodníků zřejmě začala intervenovat nákupy dolarů kolem úrovně 83 jenů. Banka při devizových intervencích jedná s pověřením resortu financí.

Již v úterý zpevnila japonská měna k dolaru na nové 15leté maximum 83,25 JPY a dnes dál vzrostl na 82,87 JPY. Ve druhé polovině dnešního tokijského obchodování vlivem zásahu japonská měna klesla na 84,78 JPY.

Japonská intervence (zdroj: ČT24)

Silný jen má negativní vliv na japonský export

Na druhou stranu však vzestup kurzu jenu poškozuje japonský vývoz, který je nyní hlavním motorem ekonomického růstu země a oživení z recese. Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalila tempo růstu ze zhruba pěti procent v prvním čtvrtletí na 1,5 procenta a vláda v minulých týdnech připravila další program ekonomické stimulace v hodnotě 915 miliard jenů (212 miliard korun).

„Když vláda v minulých volbách nastoupila, tak preferovala silnější kurz. Chtěla tím přilákat pozornost občanů, aby bylo levnější dovážené zboží. To bylo v kontrastu s tím, po čem volali exportéři,“ vysvětlil hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Do nynějška se vláda premiéra Naota Kana snažila zastavit růst jenu verbálními zásahy. Ovšem k intervenci se neodvažovala, zřejmě kvůli obavě, že bez spolupráce dalších zemí G7 by nebyla účinná.

Jen v posledních měsících roste jednak díky své pozici bezpečné měny, která těží z nejistoty investorů z vývoje globální ekonomiky. Vůči dolaru ji pak zvyšují vyhlídky na nadále nulové americké úroky a další kroky USA k uvolnění měnové politiky. Jen se tak dostává stále blíže ke svému rekordnímu maximu 79,75 JPY za dolar z roku 1994.

Analytik Džunja Tanase z japonské pobočky banky JP Morgan

„Objem intervencí pravděpodobně nebude takový jako v době, kdy Japonsko intervenovalo naposledy, takže to nebude stačit na zastavení poklesu dolaru k jenu. Nepravděpodobná je také spolupráce ostatních zemí.“

Naposledy Japonsko intervenovalo na devizových trzích v letech 2003-2004, kdy prodávalo domácí měnu celých 15 měsíců a celkem na trhu prodalo 35 bilionů jenů (7,8 bilionu korun). Analytici pochybují, zda nyní Japonsku pomohou v intervencích jiné země, protože v době oživování z hluboké recese potřebují i ony spíše slabší kurzy domácích měn, které vyhovují exportu.

Japonská burza
Zdroj: Ahn Young-joon/AP Photo