Program Nový panel nebude ani příští rok, fond rozvoje bydlení nemá peníze

Praha - Vláda dnes vyslovila kladné stanovisko k rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok, konkrétně do jeho kasy poputuje ze státního rozpočtu částka ve výši 1,3 miliardy korun. Podle premiéra Petra Nečase ale vláda diskutovala i o případném zrušení fondu. Letos fond hospodařil s rozpočtem 3,5 miliardy korun.

Podle Nečase budou letos z fondu prakticky vyčerpány všechny disponibilní prostředky nashromážděné z předchozích let. Fond tak nebude příští rok například uzavírat žádné nové smlouvy v programu Nový panel. Zůstane ovšem například program na odstraňování škod po povodních. 

Premiér Petr Nečas

„Prostředky v roce 2010 neumožňují realizaci prakticky žádného masivního dotačního programu, nicméně nadále zůstanou ze SFRB financovány programy na úvěry mladým pro pořízení bytu, výstavby sociálních a nájemních bytů, kdy se přechází z formy dotace na formu úvěru, a také budou poskytovány úvěry obcím na opravy a modernizace bytového fondu.“

„Nicméně vláda dnes také vedla rozpravu o budoucnosti této instituce. Otázkou je, zda udržet 55 zaměstnanců s rozpočtem 60 milionů korun s tím, že obhospodařují pouze revolvingové účty,“ dodal šéf kabinetu.

Fond zastavil přijímání žádostí o dotace z Nového panelu kvůli nedostatku peněz už v srpnu. Tento krok vyvolal nevoli bytových družstev. Letošní rozpočet na Nový panel pamatoval částkou téměř 1,1 miliardy korun. Program původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů, od loňského května z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů.

Nad penězi na rekonstrukci a zateplení panelových domů teď ale visí otazník. Podobný osud jako program Nový panel totiž stihl i další dotaci – Zelenou úsporám pro panelové domy. Podle ministerstva byl ale v tomto případě na vině spíše rostoucí počet nekvalitních žádostí. Bytová družstva to odmítají. „Moc se mi nechce věřit té oficiální verzi. Jsme přesvědčení, že ty žádosti, které jsou podávány na bytové domy, jsou podávány profesionálními projektanty,“ namítá Martin Hanák ze Svazu českých a moravských bytových družstev.

Svaz teď vyzývá vládu, aby svůj přístup změnila. Ministerstvo životního prostředí to nevylučuje, chce si jen udělat pořádek v žádostech a po novém roce prý program rozjede znovu. Budoucnost panelových domů v Česku přitom zdaleka není okrajovým tématem. Podle posledního sčítání obyvatel žije v panelácích 1,2 milionu domácností.