Zájemci o dostavbu Temelína chystají bonbonky pro české firmy

Praha – Na brněnském strojírenském veletrhu se diskutovalo o dostavbě Temelína. Všichni tři zájemci o zakázku - francouzská Areva, americké konsorcium společností Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport – zdůraznili, že chtějí do projektu různou formou zapojit i české dodavatele, školy a vědce. Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška se nechal slyšet, že očekává, že vlastník elektrárny, společnost ČEZ, dostane v tendru na dostavbu dvou jaderných bloků kvalitní nabídky. Český tendr je podle Bartušky svého druhu aktuálně jediný v Evropě a jeden z mála otevřených na světě.

V Česku se nyní hraje o zakázku za 500 miliard korun. Se zájmem to sledují politici, ekologové, ale i české firmy, které by mohly dodávat potřebné součástky. „Věřím, že podstatná část může být vyrobena v této zemi,“ zdůraznil Bartuška. Pro české firmy to ovšem podle něj znamená, že budou muset být schopné konkurovat zahraničním dodavatelům kvalitou i cenou.

Ministerstvo průmyslu se o kvalitu českých firem nebojí

„Já jsem přesvědčen, že čeští subdodavatelé v oblasti strojařiny a stavebních prací jsou schopni nabídnout potencionálnímu generálnímu dodavateli právě optimální poměr mezi kvalitou a cenou,“ věří náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. To by podle něj mohlo pomoci stlačit cenu, za kterou bude možné Temelín dostavět. Ta přitom bude hlavním kritériem při výběru generálního dodavatele.

Zapojení českých subdodavatelů do dostavby Temelína slibují všichni zájemci o zakázku. Každý z nich si ho ale představuje odlišně. Americký Westinghouse razí heslo: „Myslíme globálně, jednáme lokálně.“ „Musíme nakupovat tam, kde dodáváme,“ vzkázal za americké konsorcium českým firmám Kerry Hanahan.

Areva chce otevřít českým dodavatelům dveře do světa

Francouzská Areva slibuje českým subdodavatelům nejen podíl na dostavbě Temelína, ale i zapojení do jejích dalších energetických projektů po celém světě. České firmy jí mají samy nabídnout, co jsou schopny dodávat, pokud bude Areva spokojena s kvalitou a kvalifikací pracovníků českých firem, hodlá spolupráci s nimi rozvíjet.

Třetí uchazeč - česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport – žádné nové dodavatele hledat nehodlá. S českými firmami už prý dlouho spolupracuje a stejně tomu bude i v budoucnu. České firmy mu už pomáhaly s rekonstrukcí Dukovan a stavbou Temelína a dosud se podílí i na údržbě obou jaderných elektráren. „Dovoluji si tvrdit, že jaderná energetika je zdroj naší národní hrdosti a není mnoho zemí na světě, které jsou schopny vyrábět komponenty pro jadernou energetiku. Navazujeme na více než půl století budování a provozu české a slovenské energetiky,“ prohlásil Roman Zdebor, ředitel pro jakost společnosti Škoda JS.

Proč se diskutuje o zapojení českých firem do stavby Temelína?

Zatímco například Slováci při rozšiřování jaderné elektrárny Mochovce sázejí na více menších dodavatelů, od čehož si slibují větší zapojení domácích firem, Temelín bude podle představ ČEZu stavět jediný generální dodavatel. „Myslím si, že je to rozhodně bezpečnější varianta pro investora, na druhé straně pro české dodavatele nebo subdodavatele je to samozřejmě trošku problémovější,“ podtrhl předseda Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

Společnost ČEZ vybere generálního dodavatele dostavby Temelína zřejmě počátkem roku 2012. Hlavními kritérii, která rozhodnou o vítězi tendru, má být především pořizovací a provozní cena, transfer know how a právě míra zapojení českých firem do projektu. Dva nové bloky jihočeské jaderné elektrárny by mohly začít vyrábět proud nejpozději v roce 2020.

  • Kerry Hanahan z amerického konsorcia Westinghouse autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1948/194795.jpg
  • Michal Štefl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1949/194828.jpg