Lesy ČR vyhlásily těžební tendry na příští rok

Praha - Lesy České republiky (LČR) vyhlásily tendry na těžbu dřeva pro příští rok. Podle jejich šéfa Svatopluka Sýkory se jedná o zakázku za zhruba 2,5 miliardy korun. Hlavním kritériem pro výběr vítěze má být nabídnutá cena. Podle menších podniků je ale tendr diskriminující - podle nich je šitý na míru jen velkým společnostem. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. Také dnes vyhlášený tendr ihned kritizovali ekologové.

Případným uchazečům o tendr státního podniku po zveřejnění zakázky poběží čtyřicetidenní lhůta, v níž se do tendru mohou přihlásit. Lesy ČR zadaly veřejné zakázky na těžbu a pěstební činnost v lesích.

Na konci roku končí státnímu podniku smlouva s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, která má v současnosti na starosti kontrolu nad prodejem jeho dřeva. Lesy v ní vlastní jen polovinu akcií, zbytek firmy je soukromý. „Nehodláme prodlužovat současný stav smluvních vztahů s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, které pro nás nejsou výhodné,“ řekl Sýkora a vypsání tendrů označil za výhodné nejen pro LČR, ale i pro udržení zaměstnanosti v celém lesnicko-dřevařském odvětví.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Původní obří víceletý tendr za 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci i antimonopolní úřad, Lesy zrušily v polovině letošního května. Nový jednoletý má být mezistupněm před vyhlášením dalších víceletých tendrů. Odborníci jsou s jeho podobou spokojení, neboť dává šanci všem. „Dodat dvacet procent vytěženého dřeva na volný trh, takže tím je daná možnost všech dostat se k tomu dřevu,“ říká zemědělský analytik Petr Havel.

Kritiku lesnických svazů, že na tendry dosáhnou jen velcí hráči na trhu, Lesy ústy svého generálního ředitele odmítají: „Velikost jednotlivých smluvních územních jednotek je od sedmi set hektarů do dvaceti tisíc hektarů a jsme přesvědčeni, že každá lesní dřevařská společnost jakékoli velikosti si tam svoji zakázku najde.“

Kritika od ekologů

Ovšem v reakci na vyhlášení tendrů označilo ekologické Hnutí Duha zakázku za mnohamiliardový tunel, který povede k drancování lesů. „Na rozdíl od předchozích zakázek tentokrát nejde jen o rozdělení zisku, nýbrž také o zdraví našich lesů, které každý víkend navštěvují miliony výletníků. Plánovaný model prodeje dřeva motivuje dodavatelské firmy, aby těžily více, než je zdrávo a než kolik mají povoleno,“ uvedl zástupce hnutí Jaromír Bláha.

„Nevím, jak teď bude vláda přesvědčovat lidi o nutnosti utahovat opasky, když nechá ministra Fuksu přelít hnedle miliardu korun ze státní kasy do kapes několika dřevařských společností,“ zdůraznil Bláha. „Proklamace o transparentním zadávání zakázek, odborné diskusi a vyhodnocování ostatních možností zůstaly jenom na papíře,“ dodal.

Jednoroční tendry se ve 108 lesnických celcích uskuteční již podle čerstvě zpřísněného zákona o zadávání veřejných zakázek. Ten vylučuje z účasti ve veřejných soutěžích firmy s akciemi na majitele. Lesnické firmy koupí od státu dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem.

Celková hodnota tendru bude podle odborníků vyšší. Suma 2,5 miliardy je totiž jen za práci, ale ne za vytěžené dřevo. Navíc si myslí, že se tendry nestihnou spustit.

V letošním roce podnik také aktualizuje střednědobou i dlouhodobou koncepci těžby tak, aby bylo možné včas připravit a vyhlásit novou zakázku na lesní práce s účinností od 1. ledna 2012. Chybějící dlouhodobou koncepci v minulosti kritizovala stavovská sdružení v oboru.

Již řadu let provázejí výběr firem pro těžbu ve státních lesích problémy. LČR je původně nevybíraly v řádných tendrech, jak to státním podnikům ukládá zákon. Antimonopolní úřad na to dokonce udělil firmě výjimku. Na začátku roku 2006 změnil po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko.

  • Těžba dřeva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195113.jpg
  • Svatopluk Sýkora autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1951/195096.jpg
  • Těžba dřeva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195112.jpg