Trh práce nepotěší letošní absolventy, nemá pro ně kapacitu

Praha – Absolventi, kteří své vzdělání zakončili před třemi měsíci, stále nemají práci. Právě v září čekají úřady největší nápor absolventů. Podle černých prognóz může být na konci měsíce bez práce až přes 40 tisíc mladých lidí, kteří nedávno opustili školní lavice. Na konci července evidovaly úřady práce 25 tisíc absolventů všech typů škol, o 16 procent více než loni. Další si prodloužili prázdniny a přicházejí až teď. Bez 12 odpracovaných měsíců na podporu sice nemají nárok, ale stát za ně platí zdravotní a sociální pojištění.

Čerství absolventi si vysloužili nelichotivou nálepku – personalisté o nich mluví jako o ztracené generaci. Patří mezi ně také absolvent ČZU, inženýr Lubor Smejtek, který je od června promovaný ekolog. Dosud absolvoval několik pracovních pohovorů a rozeslal desítky e-mailů, práci však nenašel: „Nemůžu odpovídající práci v oboru sehnat, tak si přivydělávám na brigádě. Pracuji s křovinořezem.“

„Jestliže v loňském září narostl počet nezaměstnaných absolventů během měsíce o 12 tisíc, lze předpokládat, že to bude i letos a dostaneme se na 40 až 42 tisíc,“ varuje Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice doufá, že letošní nárůst nebude tak dramatický, ale potvrzuje, že nově mají problém už i ti s vyšším vzděláním.

Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí

„Počet nezaměstnaných vysokoškoláků vzrostl oproti loňsku o více než 600. Nejvíce nezaměstnaných vysokoškoláků máme z oborů ekonomických a pedagogických.“

Firmy nové zaměstnance příliš nenabírají, a pokud ano, dají přednost někomu s praxí. Dobré zprávy pro absolventy nemají ani personální agentury. Podle nich klesly nástupní platy o dvacet procent. „Nových příležitostí tolik není a na trhu je půl milionu nezaměstnaných, kteří se hlásí i o tato místa,“ vysvětluje personalista společnosti Grafton Luboš Rejchrt.

Případným problémům se dá předejít také výběrem školy. Zatímco absolventi humanitních oborů mají s uplatněním potíže, o absolventy technických oborů je zájem stále.

  • Nezaměstnaní absolventi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195168.jpg
  • Nezaměstnaní absolventi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195169.jpg