Americký Senát schválil úvěrový fond pro menší firmy

Washington - Americký Senát dnes schválil dlouho odkládaný zákon o úvěrové pomoci menším firmám. Jeho prostřednictvím vznikne vládní fond 30 miliard dolarů (567 miliard korun), jehož úkolem je povzbudit malé banky ke zvýšení úvěrů pro drobné podnikatele. Senát schválil zákon v poměru 61 ku 38. Jedná se přitom o jednu z posledních šancí pro Demokratickou stranu, jak před listopadovými volbami do Kongresu předvést voličům, že se snaží podpořit oživení slábnoucí americké ekonomiky.

Senát má nyní v plánu poslat svou podobu zákona Sněmovně reprezentantů, v níž již tato legislativa prošla. Předpokládá se, že sněmovna, kde mají demokraté velkou většinu, verzi Senátu urychleně schválí. Nový fond má pomoci malým komunitním bankám zvýšit úvěry pro malé firmy poškozené hlubokou recesí a finanční krizí. S pomocí fondu by měly banky podle demokratů poskytnout úvěry až v objemu 300 miliard dolarů.

Ovšem republikáni tento způsob podpory odmítli a přirovnali jej k nepopulárním vládním sanacím bank a upadajících automobilek z kapes daňových poplatníků. Poukazují také na to, že demokraté a vláda jejich prezidenta Baracka Obamy jednou rukou podnikatelům nabízejí peníze a druhou je poškozují chystaným plánem zvýšit daně „bohatým“, z nichž valnou část tvoří právě podnikatelé, na nichž závisí tvorba pracovních míst.

Americký Senát schválil úvěrový fond pro menší firmy (zdroj: ČT24)

V letošním roce plánovali demokraté v Kongresu prosadit sérii zákonů na podporu tvorby pracovních míst, sedm týdnů před volbami však toho k předvedení moc nemají. Míra nezaměstnanosti zůstává letos stále těsně pod desetiprocentní úrovní a pracovních míst v ekonomice v posledních měsících neustále ubývá, přestože Obama v červnu ohlásil „léto oživení“. Čeká se, že demokraté utrpí ve volbách těžkou porážku a jedním z hlavních důvodů bude právě špatná situace ekonomiky a trhu práce.

Ford Mondeo
Zdroj: ČT24/Ford.cz