Na nepoužitých emisních povolenkách vydělal nejvíc ArcelorMittal

Praha – Na nepoužitých emisních povolenkách nejvíc vydělala mezinárodní ocelářská skupina ArcelorMittal. Mezi lety 2008 a 2009 jí zbylo víc než 50,5 milionu tun volných povolenek na oxid uhličitý v hodnotě 706 milionů liber. Špatně na tom není ani elektrárenský gigant ČEZ, který skončil na sedmém místě evropského žebříčku sestavovaného britskou firmou Sandbag.

ČEZu zůstaly ve sledovaném období přidělené povolenky pro vlastní zařízení na víc než sedm milionů tun oxidu uhličitého za 98 milionů liber. V přepočtu tak vydělal zhruba tři miliardy korun.

Povolenky na znečištění dostávají firmy zdarma, a pokud je nepotřebují, mohou je prodat či použít v dalších letech. Podle analýzy Centra pro dopravu a energetiku (CDE) nejsou velké přebytky povolenek společnosti ČEZ způsobené ekologizací její výroby. ČEZ podle analýzy CDE vyrábí více elektřiny v zastaralých uhelných elektrárnách a vypouští tak více CO2 na jednu vyrobenou kilowatthodinu. Od roku 2005 se tyto emise elektráren skupiny ČEZ zvýšily o pět procent, tvrdí CDE.

„Štědrá politika států v rozdávání povolenek zdarma způsobuje, že podniky získávají miliardy neoprávněných zisků a zároveň nebudou v příštích letech motivovány snižovat emise,“ kritizoval současnou protiemisní politiku EU Jiří Jeřábek z CDE.