V USA loni přibylo chudých, jejich podíl je nejvyšší za 15 let

New York - Ve Spojených státech se loni během recese zvýšil podíl chudých obyvatel. Vzrostl na 14,3 procenta z 13,2 procenta v předchozím roce a je nejvyšší od roku 1994. Informoval o tom dnes americký statistický úřad. Počet chudých, 43,6 milionu lidí, je ale podle něj nejvyšší za posledních 51 let, kdy se tento ukazatel sleduje. Chudý tak byl v roce 2009 jeden ze sedmi Američanů.

Zvýšení počtu chudých ve Spojených státech, na něž loni tvrdě dolehl pokles hospodářství, se očekávalo. Agentura AP tak ještě před zveřejněním dnešních údajů podotkla, že sedm týdnů před volbami do Kongresu jde o špatnou zprávu pro prezidenta Baracka Obamu a vládnoucí demokraty. Nepříznivá statistika zřejmě ještě podtrhne nespokojenost voličů s hospodářskou situací a ekonomickou politikou Bílého domu.

Počet lidí žijících v bídě se v USA podle statistického úřadu zvyšuje už tři roky po sobě. V roce 2008 se pod hranicí chudoby nacházelo 39,8 milionu obyvatel, tedy o 3,8 milionu lidí méně než o rok později. Ve srovnání s rokem 1959, kdy se chudoba v USA začala oficiálně sledovat, je ale podíl chudých v současnosti o 8,1 procenta nižší.

Americký statistický úřad udává rozdílné hranice chudoby podle počtu členů domácnosti. Pro jedince tak činí 10 956 dolarů (zhruba 214 000 korun) ročního výdělku, pro dva lidi 13 991 dolarů ročně (asi 273 000 korun). Čtyřčlenná rodina má hranici chudoby na 21 954 dolarů (kolem 428 000 korun) ročně. Medián výdělku jedné domácnosti přitom ve Spojených státech činí 49 777 dolarů (asi 971 000 korun) za rok.

Mezi věkovými skupinami loni ve Spojených státech vzrostl podíl chudých dětí. Zvýšil se z 19 procent v roce 2008 na 20,7 procenta v roce 2009. V produktivní věkové skupině 18 až 64 let pak vzrostl na 12,8 procenta z 11,7 procenta o rok dříve. Podíl chudých klesl jen mezi seniory, a to na 8,9 procenta z 9,7 procenta.

Nejvíce chudých v USA za 15 let (zdroj: ČT24)

Obama dnes uvedl, že statistická data jsou dokladem toho, jak moc recese na Američany dopadla. Situace ale podle něj mohla být ještě horší. „Díky stimulu na podporu ekonomiky a mnoha jiným programům přinášejícím daňové úlevy a podpoře většiny pracujících rodin, a zvláště těch nejpotřebnějších, loni chudobě uniknuly miliony Američanů,“ uvedl prezident v prohlášení pro tisk.

Že situace bude horší než dnešní údaje, očekávali odborníci. Mnozí z nich předpokládali, že podíl chudých bude 14,7 procenta až 15 procent. Za o něco příznivější vývoj prý může rozšíření federální podpory v nezaměstnanosti a další podpory, jimiž se vláda snaží zmírnit nepříznivou ekonomickou situaci.

„Vzhledem k úrovním nezaměstnanosti, kterých jsme byli svědkem, je právě vládní záchranná síť tím, co drží lidi nad hranicí chudoby,“ řekl politolog Douglas Besharov z Marylandské univerzity. Přibylo také chudých mezi černochy a Hispánci. Naopak u bělochů se podíl chudých snížil. U Asiatů zůstal beze změny.

Recese se ve Spojených státech projevuje i v nárůstu počtu lidí bez zdravotního pojištění. V roce 2009 je nemělo 50,7 milionu ze zhruba 310 milionů obyvatel Spojených států. O rok dříve jich bylo 46,3 milionu. Snížení počtu Američanů bez zdravotního pojištění je cílem zdravotnické reformy, kterou letos na jaře prosadil Obama. Republikáni s ní nesouhlasí, podle nich příliš zatěžuje rozpočet a zvyšuje roli státu ve zdravotnictví. V případě svého úspěchu ve volbách ji tak chtějí zrušit.