Soukromé podnikatelské rejstříky klamou cizince

Praha - Cizinci, kteří v Česku chtějí podnikat řeší nový problém. Krátce po registraci do obchodního rejstříku jim přijde dopis s hlavičkou Rejstřík obchodu a živností a složenkou na 1 700 korun. Se samotným podnikáním však poplatek nemá nic společného. Cizinci se pouze omylem zaregistrují do databáze privátní společnosti. Její zástupci se brání, že cizince nikdo platit nenutí. To, že je uvádí v omyl, si nepřipouští.

Viktoria Žuravelová chtěla v Česku rozjet podnikání. Pár dní poté, co se nechala zapsat do živnostenského rejstříku obdržela dopis a složenku. „Všechny složenky platím vždycky, tak jsem to zaplatila. Myslela jsem, že je to rejstřík obchodní, který musím zaplatit,“ vysvětluje Žuravelová.

Jenže i když dopis působil oficiálním dojmem, poplatek ve skutečnosti žádala soukromá firma. Napálených jsou stovky. Jen Asociace ruských spolků řeší pětatřicet podobných stížností. Podle své předsedkyně Oxany Šmeralová uvažuje asociace o podání trestního oznámení na firmy zabývající se podobnými praktikami a počítá i s připojením podvedených podnikatelů.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

I podle názoru právníků by se mohlo jednat o nekalou soutěž. „Ti postižení se mohou soudně domáhat vrácení peněz na základě toho, že je zaplatili z titulu neplatně uzavřené smlouvy,“ domnívá se právník Ivan Sagál z advokátní kanceláře Bird & Bird.

Podnikatelům může pomoci i nedávno schválená novela obchodního zákoníku. Podle ní musí firma prokázat, že lidé přistoupili ke smlouvě vědomě a chápou její podmínky. Sdružení obrany spotřebitelů už v minulost podobné případy řešilo. Nyní je to však poprvé, kdy je zacíleno na cizince.