Ruské sucho zvýšilo ceny potravin. Už bylo hůř, tvrdí odborníci

Moskva/Praha – Obavy z následků ničivých přírodních katastrof z posledních týdnů vyhnaly ceny potravin nahoru. Na globální růst cen měly vliv zejména požáry v Rusku a povodně v Číně nebo Pákistánu. Vzestupnou tendenci cen komodit navíc drží fakt, že svět se stále zotavuje z hospodářské krize. K rostoucím cenám tak přispívá i vyšší poptávka. Odborníci však uklidňují. Podle nich světu nehrozí takové potravinové problémy jako v letech 2007 a 2008.

Výmluvnou situaci v těchto dnech zažívá Rusko. Ceny za základní potraviny jako mléko, vejce nebo chléb nyní rostou takřka každý týden. Rusko kvůli rekordnímu suchu přišlo o třetinu úrody. „Loni byl přebytek 7 milionů tun. Letos je úroda o 25 milionů tun chudší, mezi 70 až 72 miliony tun zrna,“ uvedl Andrej Sizov z firmy Sovecon. Rusko proto zakázalo vývoz obilí, i když pro domácí trh má zrn dostatek. Přesto vysoké ceny obilí roztočily kolo inflace. Ve snaze zabránit spekulacím vláda zvažuje zavedení cenových stropů pro maloobchod. Týkat by se měly 24 základních potravin.

Cena pšenice se na světových trzích mezitím se začátkem srpna přehoupla přes 800 dolarů za bušl a dosáhla tak dvouletého maxima. Její cena posléze klesla na dnešních 720 dolarů. „Pokud bychom tuto cenu porovnali s lety 2007 až 2008, je ta dnešní na úrovni 60,7 procenta tehdejšího stavu. Ta rizika různých potravinových problémů zejména pro slabé státy v současné době nehrozí tak, jak před dvěma lety,“ tvrdí agrární analytik Petr Havel.

Ceny potravin v zrcadle přírodních katastrof (zdroj: ČT24)

Problém kompenzují velké zásoby z předchozích let

Letos by mělo být sklizeno 644 milionů tun pšenice. To je o 33 milionů tun méně než v rekordním loňském roce. I tak jde ale o třetí největší úrodu v historii. Problémy v Asii totiž částečně kompenzuje dobrá sklizeň ve Spojených státech a především velké zásoby pšenice z minulých období. V Evropě nebo ve Spojených státech by tak ceny potravin měly růst jen o několik procent.

Naopak je tomu ale v rozvojových zemích, kde by ceny měly růst razantně. Chudé země se oproti Západu potýkají s velkými výkyvy cen potravin. Například nedávné zdražení chleba téměř o třetinu vyvolalo v jihoafrickém Mosambiku nepokoje, při kterých zemřelo sedm lidí. Organizace spojených národů pro výživu proto vyzvala rozvojové vlády, aby se soustředily na růst zemědělské produkce.

Sklizeň obilí
Zdroj: ČT24