Francouzi znovu protestují proti důchodové reformě

Paříž - Ve Francii začala stávka na protest proti důchodové reformě, která narušila provoz na železnici a na letištích v zemi, ale i výuku ve školách. Očekávaná účast kolem milionu demostrujících se však zatím nepotvrdila. Nejede většina vlaků a zrušit se má asi polovina spojů z pařížských letišť. České aerolinie zatím musely kvůli stávce zrušit jeden let z Prahy do Paříže a zpět. Odbory očekávají v ulicích alespoň milion lidí. Prezident Nicolas Sarkozy jim ale ustoupit nechce. Reformu, která má mimo jiné zvýšit hranici odchodu do důchodu z 60 na 62 let, označuje za nezbytnou.

Jde přitom o druhý rozsáhlý protest proti důchodové reformě. Předchozí stávky a demonstrace se konaly 7. září. Ve francouzských městech se během dne očekává na 230 demonstrací. Největší se uskuteční tradičně v Paříži. V ulicích přitom stávkuje méně lidí, než odbory očekávaly. Podle odborářů v Pařízi demonstruje 300 tisíc lidí, avšak policie eviduje 70 tisíc. Podle publicisty Jana Šmída to může být znakem toho, že velká část lidí reformu podporuje.

Stávky mají jako minule zasáhnout nejvíce státní sektor, ale i některé soukromé podniky. Ministerstvo školství dopoledne odhadovalo, že stávkuje necelých 26 procent vyučujících. Odbory tvrdí, že se na základních školách stávky účastní 55 procent učitelů a na středních 45 procent.

Očekává se, že bude zrušeno asi 50 procent letů plánovaných na pařížském letišti Orly a asi 40 procent na letišti Roissy-Charles de Gaulle. Na železnici předpokládá státní společnost SNCF zrušení poloviny vysokorychlostních spojů TGV, avšak mezinárodní provoz směrem do Velké Británie, Belgie, Nizozemska, Švýcarska a Německa je normální či téměř normální. Provoz pařížského metra byl zatím narušen jen málo. „Město se opět dostane do dopravního chaosu,“ říká Šmíd.

ČSA zrušily kvůli stávce ve Francii let do Paříže, registrují i zpoždění

Stávka se dotýká také cestujících na trase ČR - Francie a zpět. Lidé musí počítat také s několikahodinovým zpožděním na letech mezi Česku republikou a Španělskem, neboť letadla létají přes francouzské území. „Situace se může měnit každým okamžikem, zatím máme hlášen jeden zrušený let Českých aerolinií,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Výrazně zpožděné jsou lety do Madridu a Barcelony, kde je zatím hlášeno časové manko mezi čtyřmi a pěti hodinami. Zpozdí se i jeden přílet ČSA z Paříže.

Zástupce ČSA Daniel Šabík potvrdil zrušení letu, který měl z Prahy startovat ve 13:05: „Společnost ale na následující odpolední let do Paříže nasadí letoun s větší kapacitou, na který jsou překnihováni cestující ze zrušeného spoje.“ Ranní odlety do Paříže a Štrasburku byly podle něj odbaveny podle platného letového řádu, zpoždění u těchto destinací bylo v průměru v jednotkách minut, ranní linka z Marseille přistála dokonce o 20 minut dříve.

Důchodová reforma, která má kromě jiného zvýšit minimální hranici odchodu do důchodu z 60 na 62 let, je hlavním projektem prezidenta Nicolase Sarkozyho v druhé části jeho pětiletého mandátu. Reformu označuje za nezbytnou s ohledem na vysoký státní deficit, což podle průzkumu uznává i většina obyvatel. I odbory požadují jen pozměnění textu. Sarkozy připustil možné úpravy, ale odmítl ustoupit ohledně pozdějšího odchodu do důchodu.

Eric Woerth, francouzský ministr práce:

„Musíme toho bezpochyby spoustu vysvětlovat. A to také uděláme. Co se ale týká reformy, zůstává naše stanovisko nezměněné. Tato neústupnost přinese penzijnímu systému stabilitu.“

„Vzkaz vládě je jediný: děláte obrovskou chybu. Z otázky věku pro odchod do důchodu děláte ekonomickou otázku. Chcete omezit veřejné výdaje, ale nemáte odvahu o tom debatovat. Ano, potřebujeme penzijní reformu, ale jinak,“ oponuje vládnoucí vrstvě odborový předák Jean-Claude Mailly.

Odboráři přitom mají jen malý prostor pro manévrování, reformu už poslanci schválili. „Rozdíl mezi dnešní stávkou a tou ze sedmého září je v tom, že zákon prošel dolní komorou parlamentu. Existuje sice prostor pro dodatky a úpravy v Senátu, ale základ toho zákona byl schválen a je velmi nepravděpodobné, že by ho vláda vzala zpět,“ vysvětlil dopisovatel agentury Reuters Pierre Briancon.