Irsko se opět propadlo do recese

Dublin - Strašák recese znovu vyděsil také Irsko. Tamní ekonomika během druhého čtvrtletí klesla o 1,2 procenta, a nepodařilo se jí tak navázat na silný růst z prvních tří měsíců roku. Růst v prvním čtvrtletí přitom znamenal pro Irsko první kvartální růst od roku 2007. Ovšem ten Irsko ve druhém čtvrtletí neudrželo, a proto zůstává dál v recesi. V záporných hodnotách HDP se dále drží také Bulharsko, Řecko, Kypr, Lotyšsko a Rumunsko.

V prvním čtvrtletí vykázala irská ekonomika po zpřesnění dat růst o 2,2 procenta a analytici očekávali, že růst bude pokračovat i ve druhém čtvrtletí. Ekonomové dokonce předpovídali, že ekonomika vzroste o 0,5 procenta. Nakonec však statistický úřad poopravil směrem dolů i růst za první letošní čtvrtletí. Původně oznámil, že ekonomika vzrostla o 2,7 procenta.

analytik makléřské společnosti Dolmen Stockbrokers Stephen Taylor

„Tak to je velké zklamání. Výnosy dluhopisů to tlačí vzhůru, v případě dluhopisů se splatností deset let už je výnos na 6,6 procenta. To je hodně znepokojivé… Vláda už nemá mnoho možností a patrně bude muset ještě více škrtat ve výdajích.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

V porovnání s minulým rokem zaznamenala irská ekonomika pokles o 1,8 procenta, což je další zhoršení proti prvním třem měsícům, kdy propad po zpřesnění dat činil 0,9 procenta. I toto je horší vývoj, protože v předběžné zprávě úřad hovořil jen o 0,7procentním poklesu. „Irský vývoj vyvolává obavy nejen kvůli Irsku samotnému, ale také proto, že Irsko bylo první zemí v eurozóně, která se před dvěma lety propadla do recese,“ vysvětlil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Irské dluhopisy na oprátce

Po zveřejnění statistiky se investoři začali zbavovat irských dluhopisů, takže náklady na úvěry se vyšplhaly na nový rekord za dobu, co existuje euro. Nervozita se přenesla i na portugalské dluhopisy, kde byl vývoj obdobný a zápůjční náklady vystoupily také na nový rekord. Investoři dávají přednost hlavně dluhopisům německé vlády.

Ministerstvo financí krátce po zveřejnění zprávy uvedlo, že za poklesem hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí byl hlavně vysoký růst dovozu. Hrubý národní produkt, přestože se také snížil, podle ministerstva vykazuje známky stabilizace. „Údaje za export jsou dobré, a to je podle mého názoru povzbudivé,“ uvedl ministr financí Brian Lenihan. „Nezbytné zlepšení konkurenční schopnosti funguje. Ze současné situace se dostaneme jen zvýšením exportu, jiná cesta neexistuje,“ dodal.

Během druhého čtvrtletí klesl také hrubý národní produkt (HNP), který na rozdíl od HDP nebere v úvahu zisky téměř 1000 nadnárodních organizací působících v Irsku, o 0,3 procenta. Ekonomové naopak předpokládali, že HNP se o 0,3 procenta zvýší. Hrubý národní produkt Irska se tak snížil už devátým čtvrtletím za sebou.

Irsko se veze dolů i díky Anglo Irish Bank

Důvěru investorů v Irsko podkopávají zejména nejasnosti ohledně osudu banky Anglo Irish Bank, kterou vláda převzala počátkem loňského roku, tedy v době vrcholící finanční krize. Investoři se zatím stále nedozvěděli, jaké náklady si sanace banky vyžádá. Důvěra investorů je přitom klíčová kvůli tomu, že určuje, za kolik si bude země půjčovat na finančních trzích. Pokud by úrokové sazby začaly prudce růst, mohlo by Irsko podobně jako Řecko v květnu ztratit schopnost půjčovat si na trzích peníze na krytí svého dluhu.

Irsko se přitom právě kvůli záchraně Anglo Irish Bank, do které už nalilo více než 23 miliard eur, loni zařadilo mezi země s nejvyšším rozpočtovým schodkem. Vyšplhal se na 14,3 procent hrubého domácího produktu a byl tak dokonce vyšší než deficit řeckého rozpočtu, který činil 13,6 procenta HDP.

Navíc znárodněná Anglo Irish Bank oznámila, že bude potřebovat finanční injekci ve výši 25 miliard eur (zhruba 625 miliard korun), což odpovídá zhruba 19 procentům irského HDP. Ovšem celková částka může dosáhnout až 35 miliard eur (875 miliard korun), uvádí ratingová agentura Standard & Poor's.