Vláda chce pro lékaře a špičkové vědce smluvní platy

Praha - Podle nejčerstvějšího záměru vlády mají pro nejlépe placené zaměstnance veřejného sektoru od ledna přestat platit tabulkové platy. Jaderní inspektoři, špičkoví vědci, legislativci, náměstci ministrů, ale také lékaři po dvou atestacích si podle Hospodářských novin budou výši svého platu vyjednávat individuálně se svým nadřízeným, podobně jako je tomu v soukromém sektoru. Podle vlády by si mohli polepšit, například lékaři se ale obávají, že dopadnou spíš hůř. Na vyšší platy nemocnice nemají peníze.

„V zákoníku práce vláda provedla drobné změny směrem ke smluvním platům,“ potvrdil tiskový mluvčí vlády Martin Kupka. Cílem je podle něj odměnit ve veřejné správě špičkové odborníky, právníky nebo lékaře. Podle plánu ministrů by se nový režim vztahoval na třináctou až šestnáctou platovou třídu.

Právě lékaři jsou největší skupinou, které by se tato úprava dotkla. Nadšení z ní ale nejsou. „V současném stavu, kdy se počítá se snižováním prostředků na platy, by smluvní mzdy nevedly k ničemu jinému než k prostému snížení platů lékařů,“ varuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Lepšímu zaplacení expertů podle něj nebrání tabulkové platy, ale nedostatek peněz.

Přidáno by mohli dostat i učitelé

Špičkoví experti nejsou jediní, pro které by měl platit zvláštní režim. Ministr školství Josef Dobeš (VV) po středečním jednání vlády počítá s tím, že mu vláda v listopadu schválí jeho speciální tabulku pro kvalifikované pedagogy.

Ti by díky ní měli nástupní plat minimálně dvacet tisíc hrubého měsíčně. Plat by se jim pak i dál zvyšoval podle délky praxe, ale jen v pěti stupních místo současných dvanácti. Praxe by přestávala hrát roli po 27 letech. Dnes se započítává až 32 let. Například pro nastupující učitelky v mateřské škole by nové tabulky znamenaly přilepšení až o 8 000, kantoři s maximální praxí by však dostali přidáno jen pár stokorun. Jejich tarifní mzda by se měla pohybovat lehce nad 24 000.