Chcete zlatou cihlu? Z automatu si ji můžete koupit už i v Madridu

Madrid – Po Abú Zabí má už i Evropa svůj první automat na zlaté cihly. Využít ho mohou návštěvníci madridského pětihvězdičkového hotelu Westin Palace, kde se často ubytovávají přední světoví boháči i hvězdy. V automatu jsou k mání zlaté mince i cihly, nejlevnější suvenýr je možné pořídit už za 40 euro. Jen o několik hodin později než v Madridu, začal fungovat zlatomat také v Itálii. Nakoupit lesklý kov mohou lidé na letišti v Bergamu.

Madridský automat pokrývá tenká vrstva zlata. Lesklá mašina nabízí zákazníkům hned několik velikostí zlatých cihel. Vážit mohou jeden, pět nebo deset gramů. Kromě toho je možné koupit také zlaté mince. Protože se cena zlata na trzích neustále mění, i madridský automat ji aktualizuje každých deset minut.

„Velkou výhodou pro klienty je to, že si mohou koupit zlato kdykoli a navíc za výhodnou cenu. Když chceš zlato, přijdeš k automatu a prostě si ho koupíš. To v bance nejde,“ tvrdí otec automatů na zlato Thomas Geissler.

Zlaté mince z automatu už i v Madridu (zdroj: ČT24)

Geissler zvolil pro svůj vynález správnou chvíli. Zlato je teď totiž kvůli ekonomickým turbulencím mezi investory velmi populární. Zlatá mince může být kromě toho celkem originálním dárkem. „Tento automat určitě nevyřeší ekonomickou krizi, ale umožní lidem změnit své zvyky při výběru dárků. Nejlevnější zlatý suvenýr přijde na 40 euro, což je jistě přijatelná alternativa obligátní kytici,“ míní manažer madridského hotelu Marc Lannoy.

První automat na zlato na světě se objevil letos v hotelu Abu Dhabi's Emirates Palace ve Spojených arabských emirátech. Geissler testoval první zlatomaty v roce 2009 v Německu. Pro první oficiální umístění ovšem vybral Abú Zabí, protože emiráty se těší velké poptávce po zlatu. A jeho úvaha se vyplatila. Denně se v tomto arabském městě prostřednictvím zlatomatu prodá 40 až 100 kusů zlata, měsíčně do něj lidé nahází stovky tisíc eur. Geissler proto nezahálí. Během následujících dvou týdnů chce zprovoznit ve Spojených arabských emirátech dalších 10 zlatomatů.

Thomas Geissler
Zdroj: ČT24