Exekuce může z dlužné stovky udělat desetitisíce

Praha – Nezaplacená stokoruna může člověka ve výsledku přijít pěkně draho, třeba i na desítky tisíc. Podle exekutorské komory přitom celá třetina exekucí začíná právě kvůli takovým zanedbatelným částkám. Dluhoví poradci tvrdí, že by číslo mohlo být mnohem nižší, kdyby úřady se svými neplatiči víc mluvily.

Lidí, na které byla uvalena exekuce, neustále přibývá. I když se letos poprvé od roku 2001 jejich nárůst zpomaluje. V občanských poradnách to tak ale zatím nevypadá. V prvním pololetí se v nich na problémy s uvalenou exekucí dotázalo kolem 1800 lidí. Pro letošek tak Asociace občanských poraden očekává až čtyřicetiprocentní nárůst.

Podle odborníků to ale není tím, že by exekučních návrhů přibývalo. Naopak, lidé začínají své problémy s dluhy víc řešit. Mnohdy jsou přitom v tomto úsilí úspěšní. Pomoci jim může například oddlužení. Za tři roky jeho fungování ho využilo už přes sedm tisíc lidí, což mohlo zabránit až sto tisícům exekucí, protože typický předlužený člověk má nedoplatků víc než jen jeden. „Průměrný návrh na oddlužení, který my zpracováváme klientům, má 12 závazků,“ upozorňuje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Exekucí podle dluhových poradců může ubývat ještě rychleji, pokud se najde jiné řešení pro stokorunové nedoplatky dlužníků. Přimět lidi, aby zaplatili, často zkoušejí nejdříve různí vymahači. Může jich přijít i několik a také jejich práce něco stojí. Samotná exekuce pak dluh navýší o soudní poplatky, odměnu a výlohy exekutora, případně advokáta, pokud je potřeba. Takový koloběh roztáčejí třeba úřady, když vymáhají poplatky za svoz komunálního odpadu.

Přitom podle Poradny při finanční tísni by stačilo, kdyby úředníci s lidmi víc mluvili. Potřebné nástroje by pak našli i na chronické neplatiče. Kromě zpoplatněných upomínek mohou používat například soudní platební rozkaz. Ten je přitom nejenom levnější, ale soudy ho také řeší mnohem rychleji než exekuce.