Krize usměrnila mzdové požadavky Čechů

Praha – Lidé mají po krizi nižší platová očekávání. Ve druhém čtvrtletí 2010 v průměru lidé v životopisech uvádějí očekávanou mzdu ve výši 18 510 korun. Meziročně tak očekávání klesla o šest procent. Očekávané platy stouply pouze u top manažerů. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz. V letech před hospodářskou krizí naopak platová očekávání lidí rostla, meziročně i o deset procent.

Top manažeři průměr výrazně zvedli

projektový manažer společnosti Profesia Miroslav Dravecký

„Uchazečům rostla platová očekávání do konce roku 2008. Ti od té doby ze svých platových nároků postupně neustále slevují.“

Lidé očekávají o šest procent menší platy. Bez výrazného růstu očekávaných platů u top manažerů však mohl být pokles ještě vetší. Jde o jedinou skupinu zaměstnanců, kde očekávané platy meziročně rostly. „Vysoký nárůst očekávaných platů top manažerů může být způsoben tím, že se na trh práce dostali uchazeči z této skupiny, kteří nechtějí jít pod hranici dosavadního platu,“ uvedl Dravecký.

Výrazně přehodnotili svá platová očekávání lidé se základním vzděláním. Jejich platová očekávání jsou proti minulému roku nižší o osm procent. Očekávají tedy, že si měsíčně vydělají 14 141 korun. Nejvýrazněji však ze svých platových očekávání slevili lidé hledající práci ve stavebnictví. Jejich očekávání klesla meziročně ve druhém čtvrtletí až o 14 procent.

O větší platy si říkají informatici a pojišťováci

Stavebnictví patří mezi krizí nejpostiženější sektory a i nadále se čekají dopady na počty zakázek. Více než desetiprocentní propad platových očekávání Profesia zaznamenala i v zemědělství a potravinářství, v obchodu, v žurnalistice a médiích. Na druhou stranu růst platových očekávání je prý viditelný v sektorech informační technologie, pojišťovnictví a také ve skupině vrcholových manažerů.

Očekávané měsíční platy podle pozice

  • pomocní zaměstnanci 14 413 Kč
  • kvalifikovaní dělníci, zaměstnanci ve službách 17 162 Kč
  • administrativní zaměstnanci 17 583 Kč
  • kvalifikovaní techničtí zaměstnanci 21 744 Kč
  • kvalifikovaní zaměstnanci netechnického zaměření 20 332 Kč
  • nižší a střední manažeři 26 251 Kč
  • top manažeři 49 629 Kč