Motto jako z reklamy: Najděte si kouče a změňte svůj život

Praha – Kombinace práce, stresu, rychlého občerstvení a nedostatku pohybu trápí stále větší počet Čechů. Bojovat proti nevyhovujícímu životnímu stylu ale nemusí jen pomocí diet v časopisech. V Česku se nově rozmáhá také instituce koučinku. Jedná se o specializované poradenství, které nespokojeného člověka motivuje ke změně. Pomáhá mu se sestavením jídelníčku, cvičebního programu nebo s vybráním způsobu relaxace.

„Koučování rozdělujeme na dva směry, a to na byznys-koučink a life-koučink. Byznys-koučink se zaměřuje na sféru byznysu - na společnosti, korporace, na rozvoj manažerských dovedností a profesní kariéry. Life-koučink se oproti tomu zaměřuje na rozvoj osobnosti,“ informovala prezidentka mezinárodní organizace koučů Andrea Palánová.

Kouč Aleš Kalina

„Nemáme dvacet životů, žijeme jen jednou. Life-koučink by nám měl pomáhat k tomu, abychom se v životě cítili dobře. To je nejzákladnější definice.“

Koučové životního stylu se zaměřují na nedostatek energie a radosti, zvládání stresu nebo změnu a rozvoj kariéry. S klientem se setkávají minimálně na šesti sezeních. Vše spočívá na individuálnosti přístupu i řešení problému – se svým koučem se tak nespokojený člověk může setkávat jednou týdně i jednou měsíčně. Program by ale neměl přesáhnout dva roky.

Hlavním principem je přitom metoda rozhovoru. Kouč svého klienta pomocí konzultací vede k tomu, aby našel ideální způsob, jak se se svým problémem vypořádat – bez ohledu na to, zda se jedná o ztracený elán, nebo problém s nadbytečnými kily. Odpadá tak porušování univerzálních, předem stanovených rozpisů.

Kouč Říha: Klient si vše složí do individuální mozaiky

„Ideální klient se se mnou vidí třikrát až čtyřikrát. Na začátku potřebuje namotivovat a vysvětlit, jak má pokračovat. Pak si spolu zavoláme, několikrát se vidíme. Nejdříve se řídí podle mých rad, rad výživových expertů, to v případě stravování, nebo terapeutů v případě sportování,“ popisuje svou praxi jeden z koučů Filip Říha.

„Všechno si pak sám složí do své mozaiky, která je pokaždé individuální. Klient vždy ví, co je pro něj nejlepší. Já mu jen na to pomůžu přijít,“ vysvětluje Říha. Jak dodává, sám se ke koučinku dostal kvůli stejným problémům, které nyní pomáhá řešit jiným. „Když si člověk vyladí svůj životní styl pomocí stravy, pohybového režimu nebo relaxace, tak najednou zjistí, o čem ten život opravdu je.“

Věděli jste…?

Podle koučů má lidský mozek 3 800 terabytů paměti. Ve srovnání s tím disponuje běžný stolní počítač pamětí 4 gigabytů. Výkonnost mozku se počítá jako 38 x 1015 operací za sekundu. Nejvýkonnější počítač světa zvládne za stejný čas 38 x 1015 operací a váží 560 tun. Lidský mozek má 700 gramů. Za den pak vyprodukuje 70 000 myšlenek, z čehož ženy vědomě zachytí až tisíc, muži zhruba polovinu. Pro to vše je podle koučů potřeba lidský mozek pročišťovat – takříkajíc vypnout.

Zajděte na jógu - pěšky

Pro komplexní změnu by měl být člověk ve svém přístupu komplexní, a zkombinovat tak zdravé stravování, meditaci i pohyb. „Většina z nás po většinu dne žije od krku nahoru. Jsme zacyklení v té hlavě a v mysli a nevnímáme vůbec tělo,“ upozorňuje instruktorka jógy Tereza Cíchová. Právě východní meditativní cvičení je jeden ze způsobů, jak dát hlavě odpočinout a přitom protáhnout tělo. Vedle toho se doporučují i kardioaktivity, jako běh, jízda na kole nebo plavání.

Přínos má však i obyčejná chůze. „Chůze je to nejpřirozenější pro člověka, co může dělat kdykoliv a kdekoliv. Provází ho celý život,“ konstatoval instruktor HEAT programu Michal Pietrak.

Kvalita koučinku jako jakékoli jiné služby se samozřejmě liší. Prezidentka mezinárodní organizace koučů Andrea Palánová proto zájemce upozorňuje, aby si svého rádce prověřili. „Je dobré si udělat pohovor se dvěma, třemi, čtyřmi kouči a zjistit, který nám nejlépe vyhovuje. Je dobré se ho zeptat, jakou koučovací školu má za sebou, kolik hodin výcviku prošel, kolik má zkušeností. Na to jsou dobré profesní organizace, jakou je například ICF; podívat se na jejich stránky a zjistit, zda je kouč u některé organizace zaregistrován,“ řekla Palánová.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1791/179012.jpg
  • Paměť lidského mozku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197743.jpg
  • Jóga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197739.jpg
  • Jóga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1978/197742.jpg