„Pozítří“ překonají rozvojové ekonomiky ty rozvinuté

Washington – Novým pohonem globálního růstu a tažnou silou rozvinutého světa se stávají rozvojové země. Na světovém růstu už se rozvojový svět podílí téměř polovinou a v roce 2015 velikost těchto ekonomik překoná ty rozvinuté. S takovými závěry přišla nejnovější publikace vydaná ekonomy Světové banky. Jde především o země z východní a jižní Asie a Latinské Ameriky.

Rozvojový svět roste mnohem rychleji

Publikace „Pozítří: Průvodce budoucí hospodářské politiky v rozvojovém světě“ uvádí, že ekonomika rozvojových zemí letos stoupne o 6,1 procenta. Příští rok sice růst mírně zpomalí, ale už v roce 2012 ekonomiky opět porostou jako letos. V rozvinutých zemích s vysokými příjmy má ekonomika letos vzrůst jen o 2,3 procenta a v dalších letech o 2,4 procenta a 2,6 procenta.

Právě vysoký rozdíl v tempu ekonomického růstu má pokračovat i ve středně dlouhém období. Podíl na tom bude mít hlavně pět faktorů - rychlejší technologické vzdělávání, větší střední třída, větší obchodní zapojení mezi zeměmi na jihu, vysoké ceny komodit a zdravější rozvahy, které umožní získat úvěry na investice do infrastruktury.

„Nové rozvinuté“ země potáhnou globální růst

Viceprezident Světové banky pro oblast omezení chudoby a ekonomický management Otaviano Canuto, který je jedním z editorů knihy, uvedl, že rozvinuté země se staly záchranou pro globální ekonomiku. „Jsou novou lokomotivou růstu, která bude hnát globální růst dopředu, zatímco země s vysokými příjmy budou stagnovat,“ uvedl. Podle studie mají regiony jako východní Asie, Latinská Amerika, jižní Asie a brzy i Afrika, potenciál přeměnit se v „nové rozvinuté“ země.

Euro
Zdroj: ČT24