Japonský export slábne, domácí spotřeba ekonomice také nepomáhá

Tokio – Japonská obchodní bilance poprvé za patnáct měsíců zakolísala směrem dolů. V srpnu totiž její přebytek meziměsíčně klesl o více než třetinu na 103,2 miliardy jenů (22,4 miliardy korun). Ekonomové jsou v šoku. Očekávali naopak nárůst, a to téměř o polovinu. Může za to klesající tempo japonského vývozu kvůli silnému kurzu jenu a pomalejšímu růstu zahraničních ekonomik.

Japonsko se opírá o své odběratele, těm ale také dochází dech

Do Asie se z ostrovního státu doveze více než polovina exportu. V srpnu vývoz do tohoto regionu stoupl o 18,6 procenta. Dodávky do Číny se zvýšily podobně. Celkový dovoz do Japonska potom stoupl o 17,9 procenta na 5,12 bilionu jenů.

Propad japonského exportu (zdroj: ČT24)

Pomalejší exportní růst představuje pro japonskou ekonomiku riziko. Kvůli slabé domácí spotřebě je totiž japonská ekonomika na zahraniční poptávce závislá. Země se tak ve snaze posílit svůj růst o rychle rostoucí okolní ekonomiky opírá. V těchto zemích ale růst slábne, protože v nich končí programy na podporu ekonomiky po světové krizi.

Japonské exportéry jako Toyotu a Sony navíc oslabuje silný kurz jenu, který tento měsíc dosáhl vůči dolaru 15letého maxima. Japonská vláda proto musela na devizovém trhu intervenovat, a to poprvé za šest let.