Nový zákon by měl snadněji odhalit nekvalitní paliva

Praha - Ministerstvo průmyslu si podle dnešních Hospodářských novin posvítí na majitele benzinových pump, kteří prodávají nekvalitní pohonné hmoty. Česká obchodní inspekce se dosud zveřejňování podvodníků bránila kvůli obavám ze zákona o ochraně veřejných údajů. Podle nové legislativy bude mít ale povinnost ty pumpaře, u nichž bylo zjištěno pochybení v kvalitě či složení benzinu, zveřejňovat. Zároveň benzinová stanice musí uvést, zda palivo obsahuje biosložku a v jakém poměru.

Novinkou chystaného zákona bude i povinnost státu zveřejnit seznam všech řádně evidovaných benzinových stanic, což si bude moci každý zjistit. Do dnešní doby totiž zveřejňování těchto údajů podle České obchodní inspekce bránil zákon o ochraně osobních údajů.

Prodej zředěného paliva je rozšířená praxe

Novela zákona má za úkol odhalit nepoctivé pumpaře. Až do teď se totiž podobné nedostatky řešily statisícovými pokutami, což ovšem benzinovým stanicím nezabránilo nadále nekvalitní benzin prodávat. Nová legislativa by měla pumpaře od podobných praktik odradit.

Prodej jakkoliv míchaného paliva je totiž podle Hospodářských novin v České republice praxe poměrně rozšířená a majitelé pump tak vydělají tisíce korun na zředěných palivech. Poslední novinkou je údajně přimíchávání nezdaněného bezsirnatého oleje do motorové nafty, čímž může pumpař ušetřit až deset korun na litr.

Novela má stále nedostatky

„To, co nyní předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu, je nedostatečné,“ uvedl šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Ondráček. Snaží se tak reagovat na nedostatky v novele zákona, z něhož vypadla například opatření zabraňující podvodům s DPH. To je dnes jeden z nejzávažnějších problémů obchodu s palivy. Oproti původní verzi návrhu chybí podle Hospodářských novin v tom nynějším povinná registrace všech obchodníků s palivy, což by mohlo jejich praxe zprůhlednit.

Stát ovšem prý nechce v tomto oboru stavět zbytečné byrokratické překážky a navíc se hájí nutností přizpůsobit český právní řád požadavkům Evropské unie. „Zásadní změna pravidel je nutná a nelze ji odkládat. O přesném znění novely, ale budeme ještě diskutovat,“ sdělil náměstek ministra průmyslu Tomáš Hünter.