Ministerstvo spočítalo škody po demonstraci, odbory zaplatí 23 tisíc

Praha – Demonstranti, kteří minulý týdnem při protestech odborářů proti snižování platů ve státní správě vnikli do vestibulu ministerstva vnitra, způsobili škody za 23 140 korun. Úřad už kvůli incidentu podal trestní oznámení, podle informací deníku Lidové noviny policie případ předala k přestupkovému řízení. Protestujícím tak hrozí v případě uznání viny až desetitisícová pokuta.

Do vestibulu pronikly minulé úterý desítky lidí, zejména policisté a hasiči. Policista, který se snažil odboráře zastavit, neuspěl. Účastníci protestu celou místnost obsadili a hlučeli za použití sirén, píšťalek nebo trubek. Skandovali hesla „Už jsme tady“ nebo „Demisi“, zazněly i výbuchy petard. Při odchodu pak někteří z nich rozbili skleněnou výplň vstupního turniketu, na zemi zůstaly střepy. Demonstranti také málem porazili bezpečnostní rám.

Ministerstvo se už na uhrazení škody dohodlo s Nezávislým odborovým svazem policie (NOSP). Podle vyjádření jeho místopředsedy Daniela Bláhy na webových stránkách svazu zaplatí částku spolu s hasiči. „Předsedové shodně prohlásili, že není možné, aby škoda nebyla uhrazena do poslední koruny, bez ohledu na to, kdo ji způsobil,“ uvedl Bláha.

Ministerstvo označilo skutečnost, že se odboráři dostali do budovy, za „hrubé nezvládnutí organizace demonstrace“. Chování protestujících ostře odsoudil i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který ho označil za netolerovatelný kriminální delikt. Naopak stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc ocenil, že demonstrace byla až na incident na vnitru klidná.

Proti škrtům protestovaly v Praze desetitisíce lidí. Na demonstraci přišli policisté, vojáci, hasiči, zástupci školských odborů, zdravotníci či úředníci. Podle pražské policie na akci dorazilo zhruba 40 tisíc lidí, organizátoři protestu jich odhadli ještě o pět tisíc víc.

Demonstranti zaplavili pražské ulice
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK