Vodafone začal nabízet rychlý internet přes síť U:fonu

Praha – Bez nadsázky za průlomovou dohodu může být označena spolupráce mobilních operátorů Vodafone a MobilKom, který je známý spíš pod značkou mobilních služeb U:fon. Vodafone začal nabízet rychlé připojení k internetu přes síť MobilKomu. Poprvé se tak hráči na telekomunikačním trhu domluvili bez donucení regulačního úřadu.

Vodafone zatím na scéně mobilního internetu ztrácel. Díky spolupráci s U:fonem se to ale má změnit. Rychlým mobilním internetem by měl totiž pokrýt rychlým připojením osmdesát procent české populace, čímž by dohnal konkurenční operátory. „Myslíme si, že na trhu je stále prostor pro další rozvoj rychlého internetu. My očekáváme, že bychom mohli díky nové službě získat desítky tisíc nových zákazníků,“ říká sebevědomě viceprezident Vodafonu Colin Shane.

Firma začala zákazníkům nabízet kombinovaný modem, který umožňuje připojení jak v místech se signálem 3G, tak i technologií CDMA U:fona. Reálné rychlosti připojení se pohybují mezi 300 kbit/s až 2000 kbit/s. 

O spolupráci jednaly obě firmy necelý rok, ale i tak jde podle expertů o průlomovou dohodu české mobilní scény. Vůbec poprvé se totiž dva operátoři dohodli na spolupráci ze své vlastní vůle, a ne proto, že by je k tomu nutil Český telekomunikační úřad.

Podle zástupců MobilKomu je na trhu prostor pro intenzivnější spolupráci velkých operátorů s malými, a to především v oblasti budování a sdílení sítí. „Synergie, kterou máme teď s Vodafonem, je jednoznačná na úspoře nákladů na budování infrastruktury,“ pochvaluje si šéf MobilKomu Tomáš Budník.

Konkurenční operátoři se kromě rozšiřování pokrytí mobilním internetem třetí generace snaží posilovat i v připojení přes pevnou linku. Tam stále vede Telefónika O2, ale velmi aktivní začíná být i T-Mobile. "Pravda je, že poskytování pevného internetu je jedna z největších priorit, kterým se teď věnujeme. Na druhou stranu nesmíme nechat spát naši mobilní síť. Myslíme si, že tyto dvě služby jsou velmi komplementární, uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Telekomunikační trh ale čekají i další změny. Český telekomunikační úřad chce totiž v druhé polovině příštího roku vypsat tendr na licenci pro čtvrtého mobilního operátora.

Společnost Vodafone
Zdroj: ČT24