Čína možná za podhodnocený jüan tvrdě zaplatí

Washington/New York/Peking – Už i americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který Spojeným státům umožní trestat Čínu cly za podhodnocování měny. Normou se nyní bude zabývat Senát. Peking prohlásil, že návrh zákona porušuje pravidla Světové obchodní organizace. Spojené státy dlouhodobě kritizují Čínu za to, že svou měnu uměle podhodnocuje a způsobuje tak zemi obrovský obchodní deficit.

Čína prý může za obchodní deficit USA

Podle Spojených států Čína zlevňuje své zboží a získává exportní výhody. Ty jsou příčinou obrovského deficitu na straně Spojených států ve vzájemné obchodní výměně. Navíc si USA myslí, že kvůli postupu Číny zanikly miliony pracovních míst, a normu považuje za krok k nápravě tohoto stavu.

Čína je však jiného názoru. Případné sankce ze strany USA považuje za manipulaci devizových kurzů a protekcionismus. Zda Peking chystá nějaká odvetná opatření, není známo. Peking dal nicméně v minulosti opakovaně najevo, že se ve věci své měny nehodlá podřizovat zahraničnímu tlaku. Několik hodin před hlasováním ale čínská centrální banka uvedla, že je ochotná kurz jüanu upravit.

čínská centrální banka

„Čína na základě nabídky a poptávky na trhu dále zlepší směnný kurz jüanu vzhledem ke koši měn.“

Nový zákon americkému ministerstvu obchodu umožní uvalit cla na země, které „zásadně podhodnocují svou měnu“. Podle normy totiž půjde o trest za nelegální dotaci exportu. Vyhlídky zákona na schválení v Senátu ale nejsou dobré. I kdyby však zákon získal souhlas Senátu, mohl by jej ještě vetovat prezident. Americká obchodní komora si navíc myslí, že by opatření mohlo být kontraproduktivní.

Obamovi by se schválení normy hodilo

Prezident Barack Obama

„Důvodem, proč tlačím na Čínu kvůli její měně, je to, že jde o měnu podhodnocenou.“

Nové normě nefandí ani ekonomové. „Hodně spotřebováváme. Číňané hodně šetří. Obchodní nerovnováhu s nimi budeme mít i nadále,“ podotkl Derek Scissors z konzervativního institutu Heritage Foundation. Bílý dům potom nezaujal žádné stanovisko. Prezident Barack Obama skrze něj ale získá další nástroje pro tlak na čínskou vládu.

Některé názory ale naznačují, že má spor mnohem širší rozměr. Brazilský ministr financí Guido Mantega si myslí, že jde o tichou „měnovou válku“. Měny rostoucích asijských a latinskoamerických zemí jsou podle něj pod tlakem na zhodnocování, protože do těchto ekonomik proudí kapitál a investice. Pokud se Čína podle Mantegy této dynamice nepřizpůsobí, budou i tyto země nuceny své měny udržovat levné.

Čína se bojí pustit kurz jüanu

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevný kurz formálně zrušila a umožnila měně pohyb v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči americké měně posílil o 1,8 procenta a nejvýrazněji roste zejména poslední dva týdny, podle analytiků v reakci na zostřenou rétoriku Washingtonu.