Státní zaměstnance čeká další rána, přijdou o příspěvky na stravu

Praha - Státní zaměstnance čeká další rána. Od příštího roku nejspíš přijdou o další peníze. Píše o tom deník Právo. Po desetiprocentním snížení objemu peněz na jejich platy teď chce ministr financí Miroslav Kalousek seškrtat také příspěvky z fondu sociálních potřeb. Připravil změnu vyhlášky, která má snížit příděl peněz do fondu ze současných dvou procent na jedno. Pro státní zaměstnance to nejspíš znamená konec příspěvků na dovolené, důchodové pojištění nebo třeba stravování. Stát tak ušetří miliardu a dvě stě milionů korun. Kraje uspoří 0,8 miliardy korun.

Opatřením nebudou trpět jen státní zaměstnanci

Jde pořád o to samé – snížit deficit státních financí. Odboráři se sice bouří, nic jiného ale dělat nemohou. „Tato úprava bude jen přilévání oleje do ohně,“ tvrdí šéf policejních odborů Milan Štěpánek, a připomíná tak nedávnou pražskou demonstraci odborářů, které se zúčastnilo zhruba 40 tisíc lidí.

ministr financí Miroslav Kalousek

„Navrhovaná změna přispěje ke snížení deficitu státního rozpočtu a ke splnění vládního programu, v němž je deklarován jako jeden z hlavních cílů reforma veřejných financí za účelem dosažení vyrovnaného rozpočtu v roce 2016.“

Podle správce státní kasy dopadne opatření pouze na státní zaměstnance. Jedním dechem ale dodává, že změny nepřímo dopadnou i na firmy, které zaměstnancům služby poskytují. „Dopad bude spíše negativní,“ připouští dál Kalousek. Zásah do fondu může navíc inspirovat i firmy soukromé, ač se jich opatření netýká.

Odboráří jsou naštvaní, „jsou ochotní jít do dalších akcí“

Předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová tvrdí, že „je to devastace“. Stát podle ní omezí i to minimum výhod, které ještě státní zaměstnanci mají. Ve skutečnosti navíc podle Vondrové půjde do fondu peněz ještě méně než dosud. Zaměstnavatelé do něj totiž budou odvádět jedno procento už ze sníženého objemu na mzdy o deset procent.

Nejohroženější jsou příspěvky na stravování, které se týkají organizací, které svým zaměstnancům zajišťují stravu. Opatření se naopak nedotkne stravenek. Jedná se však i o zrušení daňového zvýhodnění tohoto bonusu. Z fondu kulturních a sociálních potřeb jdou ale peníze i na důchodové připojištění nebo na dovolenou.

šéf policejních odborů Milan Štěpánek

„Lidé jsou tak naštvaní, že jsou ochotni jít do dalších akcí - a mnohem větších, než byly dosud.“

„Prostředky, které budeme mít, se budeme snažit směřovat do příspěvku na stravování a na penzijní pojištění, protože jde o příspěvky, které využívá většina nebo téměř všichni.“

Policisté protestovali proti rozpočtovým škrtům.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK