Kurz finanční gramotnosti pro děti bezplatně na internetu

Praha - Česká bankovní asociace začala bezplatně na internetu nabízet kurzy rodinných financí pro žáky základních škol, které obsahují rovněž instrukce a podklady pro samotné učitele. Podle nich díky instrukcím odpadá učitelům velká část práce, kterou by museli věnovat přípravám. Kurzy jsou zdarma ke stažení na webu Financnivzdelavani.cz.

Kurz bankovní asociace rozdělila do osmi pracovních listů s metodickými pokyny. První čtyři listy seznamují s penězi a jejich funkcí, především učí, jak má vypadat rodinný rozpočet, které nákupy mají podobu dlouhodobých investic a které jen krátkodobé spotřeby. Další čtyři listy jsou věnovány úloze bank, bezpečnému placení nebo nakládání s platebními kartami.

„Cílem projektu je dostat finanční vzdělávání do pravidelné výuky co nejjednodušší formou. Podklady jsou tak přístupné každému učiteli, který si najde čas osmkrát kliknout na internet a poté si materiály v klidu pročíst,“ uvedl náměstek výkonného ředitele bankovní asociace Jan Matoušek.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

V současnosti jsou k dispozici pro finanční vzdělávání řady učebnic a skript. Banky rovněž nabízejí školám jednorázové kurzy. Přesto učitelé mnohdy v této problematice tápou. „Řada učitelů by chtěla učit o financích, ale neví jak to uchopit. Metodické pokyny ministerstva školství jsou totiž velmi povrchní. Tento kurz přitom přesně zapadá do potřeb základních škol v oblasti zvyšování finanční gramotnosti,“ uvedla dnes Michaela Dvořáková z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Výuka finanční gramotnosti na školách mnohdy pokulhává

K faktu, že v Česku zatím nemá velká část populace o financích valné ponětí, přispívá mimo jiné i to, že na školách je této otázce věnován jen omezený prostor. Často se k finanční gramotnosti děti vedou jen v rámci občanské výchovy. „V rámci výchovy k občanství se učí spousta jiných oblastí jako je sociologie, psychologie a tak dále, takže na finanční vzdělávání jako takové zbývá strašně málo místa,“ posteskla si v rozhovoru pro ČT24 Veronika Vítková, spoluautorka kurzu finanční gramotnosti.

A ministerstvo zatím neuvažuje o tom, že by to měnilo. „Je to na jednotlivých školách, kolik finanční gramotnost dostane prostoru,“ připomněl mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.

Ve finanční gramotnosti ale tápou i dospělí, o čemž svědčí i narůstající počet exekucí a dluhů. Za poslední rok se zadlužení domácností zvedlo o 70 miliard korun.

Žáci při vyučování
Zdroj: ČT24