Nezaměstnanost v unii během srpna stagnovala

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v srpnu zůstala na 10,1 procenta a v EU na 9,6 procenta. Počet nezaměstnaných ovšem v zemích eura klesl o 20 tisíc a v celé evropské sedmadvacítce dokonce o 68 tisíc. Informoval o tom Eurostat. Srpnový výsledek odpovídá očekáváním ekonomů. Nezaměstnanost je stále vyšší než ve stejném období loňského roku, kdy v eurozóně činila 9,7 procenta a v celé unii 9,2 procenta. Počet nezaměstnaných v celé evropské sedmadvacítce vzrostl ve srovnání se srpnem 2009 o téměř 900 tisíc lidí. Bez práce je v současnosti v EU více než 23 milionů lidí, z toho necelých 16 milionů v eurozóně.

S největší nezaměstnaností se musí v současnosti potýkat Španělsko, kde je bez práce zhruba každý pátý a míra nezaměstnanosti činí 20,5 procenta. Jen těsně v závěsu za Španěly se drží Lotyši (19,5 procenta) a Estonci (18,6 procenta). Dlouhodobě nejméně lidí bez práce evidují Rakušané (4,3 procenta) a Nizozemci (4,5 procenta).

Poměrně nízkou mírou nezaměstnanosti se v unii může chlubit i Česko. Podle metodiky Eurostatu, které se liší od metodiky ministerstva práce a sociálních věcí, je počet nezaměstnaných v ČR sedmý nejnižší a míra nezaměstnanosti dosahuje sedmi procent. Slovensko se naopak nachází na opačné straně žebříčku s pátou nejvyšší nezaměstnaností (14,6 procenta).

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat