V čele BP i HP stanuli noví muži

Londýn - Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu srazila vaz Britovi Robertu Haywardovi. V čele ropné firmy British Petroleum ho nahradil Američan z Mississippi Robert Dudley. Ten chce znovu firmě získat důvěru halvně v USA. O tom však svět věděl předem. Jmenování Leó Apothekera novým výkonným ředitelem Hewlett Packard ovšem nikdo nečekal.

Nový šéf ropného giganta se především musí vypořádat s následky katastrofy. Ty jsou vyčísleny na zhruba dvacet miliard dolarů, tedy necelých čtyři sta miliard korun. „Boj o image, o vlastní PR, začíná samozřejmě také boj o odškodnění všech možných dostupných klientů, kteří byli tímto poškozeni. Takže to teď bude asi stěžejní,“ tvrdí analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

výkonný ředitel BP Robert Dudley přesvědčuje Ameriku

„Zaměstnáváme dvacet tři tisíc lidí, máme jeden a půl milionu akcionářů, na daních jsme poslední tři roky platili dvacet pět miliard dolarů. Myslím, že jsme pro Spojené státy stále důležitou firmou.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Novinky také čeká Hewlett Packard

Na nové vedení si musí zvykat i počítačový obr Hewlett Packard. Do čela firmy se postavil bývalý šéf německé softwarové firmy SAP Leó Apotheker. „Je to člověk, který je orientovaný na prodej. Myslím si, že to je to, co dneska potřebuje nejen HP, ale jakákoli velká nadnárodní společnost,“ tvrdí IT odborník Petr Koubský.

Ne všichni analytici jsou ale z nového šéfa Hewlett Packard nadšení. Někteří experti tvrdí, že firmě člověk zvenčí spíše ublíží. Neví totiž, jak firma funguje. Jiní odborníci si naopak myslí, že jen cizí manažer dokáže důležité změny uvnitř společnosti prosadit. Na nové šéfy obou firem reagovala i burza. Zatímco BP posílilo o zhruba dvě procenta, HP naopak o dvě a půl procenta pokleslo.