Virtuální půjčování filmů se stává hitem

Praha - Klasické videopůjčovny vymírají. Postupně je nahrazují virtuální půjčovny filmů na internetu. V České republice ale zavírání videopůjčoven souvisí rovněž s nástupem levných filmů na DVD. Zatímco před třemi lety u nás fungovalo na 1 500 videopůjčoven, dnes jich je jen něco přes stovku. Ve Spojených státech zdůraznil smutný osud půjčoven videí nedávný krach celonárodního řetězce Blockbuster.

45 korun. Tolik v průměru Češi zaplatí za film v půjčovně. Za stejnou částku si ho ale mohou stáhnout z internetu, to všechno z tepla domova. Anebo dokonce koupit v novinovém stánku, i když tam není zaručen tak široký výběr. Není divu, že klasickým videopůjčovnám pomalu zvoní hrana. U nás, i ve světě. „I ty největší filmové trháky z produkce hlavních amerických filmových studií našim uživatelům nabídneme on-line ve stejný čas jako vyjdou na DVD,“ prohlásil Radek Přikryl, jednatel společnosti Divida.

Ještě před pěti lety nakoupily čtvrtinu všech DVD vydaných v Česku právě videopůjčovny, aby je mohly nabízet svým zákazníkům. Dnes je jejich podíl na celkovém tuzemském prodeji pod hranicí pěti procent. To zrcadlí postupné zanikání většiny těchto provozoven.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)