Slušný důchod? Pro Čechy i 19 tisíc

Praha – Jak by si Češi představovali své zabezpečení ve stáří? Pro třetinu populace leží minimální hranice solidního důchodu mezi 14 tisíci a 16 tisíci korun. Sedm procent lidí by si ale dokázalo představit dokonce částky přesahující 19 tisíc korun. Naopak lidem se základním vzděláním a podprůměrným příjmem by stačila částka 12 až 14 tisíc korun nebo 8 až 10 tisíc korun. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Ipsos Tambor pro VIII. Mezinárodní fórum Zlaté koruny, které si položí otázku: „Budeme chudí důchodci?“ Fórum proběhne v úterý od 9:30 a portál ČT24 ho nabídne svým čtenářům on-line.

Mezi lidmi jsou velmi hluboce zakořeněny obavy z toho, že s nástupem do penze se dramaticky zhorší jejich životní úroveň. Toto přesvědčení sdílí 88 procent Čechů. V souvislosti s tím považuje drtivá většina populace – 81 procent – za nevyhnutelnou reformu stávajícího penzijního systému.

Nevyhnutelnost reformy si více uvědomují lidé s vyšším vzděláním a častěji muži než ženy. Ženy a lidé s nižším vzděláním se naopak více obávají snížení své životní úrovně v důchodovém věku. Ne všichni jsou ale ochotní si na penzi samostatně spořit. Lidé se základním vzděláním nebo po vyučení si na důchod spoří nejméně. Peníze za tímto účelem odkládá 57 procent z nich.

Ochotu spořit si na penzi také silně ovlivňuje výše příjmu dotázaných. Spoří si pouze polovina lidí, jejichž měsíční příjem nepřesahuje 20 tisíc korun. Hlavním důvodem, proč si peníze na penzi neodkládají, je obvykle to, že jim nezbývají peníze. Zvláště mladí lidé pak nepovažují spoření na důchod v tuto chvíli za nutné.

Bude z čeho spořit v budoucnu?

Právě v souvislosti s mladou generací padne na VIII. Mezinárodním fóru Zlaté koruny mimo jiné otázka, zda bude z čeho spořit v budoucnu. Studie zpracovaná pro fórum exkluzivně poradenskou společností EEIP a společností Czech Credit Burelu poukazuje na to, že Češi se stále více zadlužují a na úspory včetně těch na penzi příliš nemyslí.

V srpnu překročily dluhy českých domácností jeden bilion korun a podle studie se dá předpokládat, že dluhy budou nadále narůstat. Názory ekonomů na dluhy ovšem nejsou jednotné. Někteří považují například investice do bydlení, byť formou hypotečního úvěru, za rozumnou investici na zajištění v důchodu. Vlastní bydlení podle některých propočtů ušetří lidem ve stáří až čtvrtinu nákladů. Navíc nemovitost mohou v případě potřeby prodat a vyměnit za skromnější bydlení, což jim poskytuje solidní finanční rezervu.