Kvůli zdražování elektřiny zřejmě padne žaloba

Praha – Česká fotovoltaická asociace chce zažalovat Energetický regulační úřad. Provozovatelé solárních elektráren tvrdí, že úřad zbytečně straší lidi a poštvává je proti solárním elektrárnám. Vše se točí kolem prognózy úřadu, která varuje před zvýrazným zvýšením příspěvku na obnovitelné zdroje a s tím spojeným zdražením elektřiny o 13 procent. Podle asociace jsou závěry prognózy nadsazené.

Česká fotovoltaická asociace zdražení elektřiny v důsledku bouřlivého rozvoje solárních elektráren připouští. 13 procent ale považuje za přehnané. „My té kampani nerozumíme. My stále tvrdíme, že fotovoltaika, pokud může za nějaké zdražení, tak může za zdražení v úrovni pěti až sedmi procent, ne více,“ zdůraznil člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka.

Co si asociace od žaloby slibuje?

„Pokud by tohle právní řešení bylo nakonec zvoleno, tak bude směřovat k tomu, že cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu bude zrušeno,“ prohlásil v Ekonomice ČT24 právní zástupce České fotovoltaické průmyslové asociace Luděk Šikola.

Regulační úřad počítá s tím, že se příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který tvoří cenu elektřiny, ze současných 166 korun téměř ztrojnásobí. „Příspěvek by byl ve výši asi 520, 530 korun,“ míní předseda úřadu Josef Fiřt. S tím fotovoltaici nesouhlasí. Podle jejich výpočtů se příspěvek zvedne maximálně na 300 korun.

Energetický regulační úřad nicméně trvá na svém. Asociace se chce soudit podle něj jen proto, že se domnívá, že to pomůže jejímu byznysu. Její šance jsou ale prý malé, úřad je připraven své výpočty komukoliv ukázat. „Troufnu si říci, že těmito čísly zatím nedisponuje nikdo jiný, než Energetický regulační úřad. Za těmito čísly si stojím a není mi úplně jasné, čeho by se chtěli tou žalobou zástupci fotovoltaiky domáhat,“ prohlásil místopředseda úřadu Blahoslav Němeček, kterého postup fotovoltaické asociace zaskočil. Dnes jí totiž přislíbil, že jí během zítřka poskytne kompletní rozklad postupu, jakým úřad ke svým výsledků dospěl.

Solární elektrárny se v Česku těší velké podpoře. Elektřinu ze solárních elektráren musí nyní distributoři vykupovat za více než 12 korun za kilowatthodinu, tedy výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Jedna kilowatthodina elektřiny z běžných zdrojů se přitom vykupuje zhruba za 1,50 Kč. Předchozí vlády si od štědré podpory slibovaly pomoc se splněním ambiciozního cíle Evropské unie na nasazení obnovitelných zdrojů energie. Výrazné zlevnění počátečních vstupů do solárního byznysu spolu se štědrými dotacemi ale nastartovalo masivní solární boom. Návratnost investice se totiž výrazně zkrátila - z pvůdních 15 let na pouhých 6.

Solárních elektráren je teď v Česku více než deset a půl tisíce. Stát už se ale snaží podporu nových hráčů na solárním poli omezit. Od příštího roku například klesne výkupní cena elektřiny pro velké solární zdroje ze 12 korun na 5,50.