Egypt, Kanárské ostrovy, Dubaj: Podle cestovek trend letošní zimy

Praha - Podle prvních odhadů Asociace cestovních kanceláří odjede letos v zimě na dovolenou nejvíc Čechů na Kanárské ostrovy, do Egypta či Dubaje. Zatímco Kanárské ostrovy a Emiráty se i přes hospodářskou krizi těší v posledním roce mezi Čechy zvýšené poptávce, Egypt na svou renesanci teprve čeká. Podle cestovních kanceláří je vysoká šance, že se počet Čechů směřujících do Egypta opět zvedne.

Zatímco před dvěma lety odjelo na dovolenou do Egypta asi 250 tisíc Čechů, loni jich bylo zhruba o 15 tisíc míň. cestovní kanceláře zatím mluví pro tento rok o stagnaci, což se však během zimy může změnit. „Egypt je destinace, která se ze své chyby už poučila, a nové hotelové kapacity už jsou stavěny ne tak megalomansky. Navíc Egypt už začíná mít i kvalitu, a tím pádem má šanci na renesanci,“ vysvětluje mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Experti na cestovní ruch ale zároveň varují, že domácnosti ještě bojují s ekonomickými následky krize. Proto poptávka po hotelích v Egyptě poroste jen zvolna, jak dokládá analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek z Mag Consulting: „Tento potenciál bude stagnovat, protože počet cenově dostupných levných dovolených se bude snižovat.“ Letošní zima má nalákat nejen do trojice nejoblíběnějších přímořských letovisek, Češi se totiž připravují také do Thajska a Karibiku.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Během léta pak odjelo na dovolenou nejvíc Čechů do Chorvatska - letos jich tam zamířil téměř milion. Naopak do Řecka se v porovnání s uplynulým rokem vypravilo turistů míň. Zhruba 340 tisíc Čechů totiž představuje asi 15procentní  pokles.