Heger si posvítí na živnostníky, navrhuje vyšší zdravotní pojištění

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce sjednotit odvody živnostníků a podnikatelů. Tentokrát prostřednictvím zvýšení odvodů na zdravotní pojištění pro živnostníky a lidi žijící z pronájmů či kapitálových investic. O Hegerově plánu informuje dnešní Mladá fronta Dnes. Podle něj by stát podnikatele měl zvýhodnit úlevou na dani, ne na zdravotním pojištění.

„Podle nás by byla největší rezerva u OSVČ, které do systému odvádějí asi poloviční objem na hlavu než zaměstnanec. Tam ministerstvo financí z důvodu, které přesně neznám, nesouhlasí. Ale slibuje, že to připraví pro rok 2012,“ prohlásil Heger.

Šéf resortu zároveň zdůraznil, že pokud chce stát podporovat některé skupiny daňových poplatníků, měl by je zvýhodnit úlevou na dani, ne na zdravotním pojistném: „Tam by se stejným metrem mělo měřit každé skupině.“

Zaměstnanci v současnosti platí pojistné ze své hrubé mzdy, zatímco podnikatelé (asi 900 000 lidí) platí jen z poloviny svého daňového základu. Čtyři pětiny z nich se podle Všeobecné zdravotní pojišťovny dopočítají jen k zákonnému minimu 1601 korun. Rentiéři (asi 250 000 lidí) odvádějí podle listu jen povinné minimum 1080 korun bez ohledu na výši příjmů. Naproti tomu zaměstnanec spolu s firmou odvádí 13,5 procenta z hrubého platu - tedy 3105 korun měsíčně při průměrné mzdě 23 000.

Ministr také chce, aby se platilo zdravotní pojištění z dohod o provedení práce: „Jednal jsem o tom neoficiálně s ministrem financí a on předběžně souhlasil, abychom do svých návrhů zákonů napsali, že se má platit zdravotní pojištění z dohody o provedení práce.“

Podle šéfa resortu financí Miroslava Kalouska ale jde o složitou otázku: „Pouze za předpokladu, že se budou výrazně navyšovat možnosti dohody o provedení práce, tak pak bychom museli diskutovat o nějakém částečném odvodu.“ Nemuselo by tak jít o zavedení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, ale jen na první z nich.

Heger navíc v roce 2011 hodlá předložit návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce. „Tam bude záležet na stavu rozpočtu,“ dodává ministr.