Čína je ochotná zvýšit flexibilitu jüanu

Brusel – Vrcholní představitelé Evropské unie vyzvali Čínu, aby posílila svou měnu. Podle lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera, který zároveň šéfuje ministrům financí eurozóny, se tomu Čína zásadně nebrání, přesto chce ještě dále jednat. Kromě Junckera se s čínským ministerským předsedou sešli také šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. K jednání se vyjádřil i prezident Václav Klaus, který na summitu zemí EU a Asie reprezentoval Českou republiku. Poukázal na to, že EU vždy nejedná s Čínou na rovinu.

„Jsme Číně vděční, že významně přispěla k hospodářskému oživení, ale je pravdou, že směnné kurzy jüanu jsou vzdálené od naší představy. Znovu jsme vysvětlili našim čínským přátelům, co Evropa očekává,“ prohlásil Juncker po schůzce s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Čína na jednání přislíbila, že postupně flexibilitu jüanu zvýší. Jednání ale ještě budou podle Junckera pokračovat, protože představy unie a Číny o měnové flexibilitě se zatím různí. Eurozóna od ní požaduje zásadní posílení jüanu, nejen kosmetické úpravy kurzu.

Právě jen dílčí, téměř bezvýznamné úpravy kurzu dělá Čína nyní. Tamní centrální banka sice pevný kurz v polovině června oficiálně zrušila, avšak jüan na to nijak zásadně nereagoval. Vůči dolaru posílil o 2,15 procenta, oproti euru ovšem oslabil o 9,4 procenta. „Posun v oblasti efektivního kurzu nebyl přesně takový, jako bychom čekali,“ komentoval to Trichet.

Evropa, Spojené státy i některé další asijské země Čínu podezírají, že uměle udržuje svou měnu podhodnocenou, aby mohla posilovat růst a podporovat dál export. Peking se ovšem obává toho, že razantní posílení měny by znamenalo vlnu bankrotů čínských exportních firem. Argumentuje tím, že ziskové marže v tomto sektoru jsou příliš nízké. „Ve statistice čínských a evropských úřadů jsou odlišnosti,“ připustil Juncker.

Například Spojené státy Číně hrozí, že podhodnocení měny budou trestat cly, a připravují si proto už i zákonnou půdu. Normu, která to umožní, už posvětila Sněmovna reprezentantů a brzy se jí bude zabývat Senát. Evropa ale sází spíše na jednání. „Čína by měla v budoucnosti hrát důležitou roli ve světovém hospodářství. Ale musí k tomu něčím přispět. V první řadě jde o směnné kurzy měny, které by měly mít realističtější hodnoty,“ řekla k tomu německá kancléřka Angela Merkelová.

Klaus: Evropa nehraje s Čínou fér

Podle Klause ovšem ani Evropa nejedná s Čínou vždy na rovinu. Výzvy EU vůči Číně k posílení její měny se totiž objevily ještě před dnešním jednáním Junckera s Wen Ťia-paem. „Vždycky bych doporučoval, aby lidé mluvili čelně tváří v tvář. Seděl jsem pět hodin nonstop na tomto jednání a nikdo, ani pan ministerský předseda Juncker, neřekl ani slovo Číně o čínském měnovém kurzu. Takže považuji za velmi pikantní, jestli on to neřekl tam a pak to šel říci novinářům,“ zlobil se Klaus.

Čína se naopak podle něj snaží unii pomoci. Nabídla jí, že bude kupovat dluh předlužených zemí, jako je Řecko či Irsko. „To je přece revoluční změna. Mimochodem to nevyřešila žádná G20, ani OSN, ani EU, to chce řešit jedna země sama,“ podtrhl český prezident, který je přesvědčen o tom, že zásah Číny zadluženému Řecku a Irsku pomůže.

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevný kurz formálně zrušila a umožnila měně pohyb v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči dolaru posílil o 1,8 procenta.