ČEZ zrušil tendr na výstavbu plynové elektrárny v Polsku

Varšava - Elektrárenská skupina ČEZ zrušila tendr na výstavbu plynového bloku v Polské elektrárně Nowa Skawina. Stavět nový blok o výkonu 430 megawattů nebude kvůli nejasnostem v liberalizaci polského trhu s plynem. Od projektu ale neupouští a chce o něm dál jednat. ČEZ už vlastní nedalekou černouhelnou elektrárnu Elektrownia Skawina a polskou energetickou společnost Elektrocieplownia Elcho.

„Při současné tarifní struktuře a uzavřenosti plynového trhu není možné pokračovat v závazném výběru dodavatele klíčové technologie,“ potvrdila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Na druhou stranu ale vedení firmy neupouští od dlouhodobého plánu postavit nový blok právě ve Skawině.

V minulosti ČEZ uváděl, že nový blok začne stavět v roce 2012 a zařízení připojí do sítě o dva roky později. Nowa Skawina měla stát v sousedství černouhelné elektrárny Elektrownia Skawina o výkonu 492 MW, ve které ČEZ vlastní téměř 100 procent. O dodávkách plynu ČEZ jednal s polskou plynárenskou společností PGNiG.

mluvčí ČEZ Eva Nováková

„ČEZ bude nadále pokračovat v jednáních s dodavatelem plynu a usilovat o oboustrannou výhodnost dlouhodobé smlouvy na dodávku plynu a také bude pokračovat v legislativní přípravě projektu.“

Současně s elektrárnou vlastní ČEZ v Polsku také stoprocentní podíl elektrárenské společnosti Elektrocieplownia Elcho. Firma rovněž usilovala o získání státního většinového podílu v energetické firmě Energa a dostala se na užší seznam zájemců, nabídku ale nakonec nepodala. Odstoupila také od svého záměru zúčastnit se privatizace polských elektráren a uhelných dolů Pontnów-Adamów-Konin.

ČEZ
Zdroj: ČT24