Živly řádí víc než dřív, pojišťovny chtějí zdražovat

Praha – Velká voda letos udeřila už třikrát a pojišťovny zatím odhadují nahlášené škody na víc než pět miliard korun. Vyplývá to z posledních údajů České asociace pojišťoven. Nejrizikovější pásmo v povodňových mapách se teď proto upravuje, a za jeho hranice se tak zřejmě dostane víc domácností.

Přírodní živly si neberou volno ani ve dnech pracovního klidu. Letos se povodně se železnou pravidelností vracejí o víkendech a o svátcích. Za ty jarní mají pojišťovny nahlášené škody za 1,7 miliardy korun, za srpnové pak 1,6 miliardy a ty zatím poslední, svatováclavské, způsobily škody za 88 milionů. Pojišťovny tak letos mají nebývale napilno. „Pokud bychom sečetli všechny kalamity od tíhy sněhu přes povodně a krupobití, tak se dostaneme téměř k počtu škod, které napáchaly katastrofální povodně z roku 2002,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská.

Klidné roky jsou teď pro pojišťovny spíš výjimečné, přírodních katastrof přibývá. Nepříznivý vývoj by se mohl promítnout do ceny pojištění. Pojišťovny se zatím vyhýbají paušálnímu růstu cen. Místo toho se snaží důsledně zmapovat skutečně nebezpečné oblasti. V případě povodní jim k tomu slouží například mapy, které Česko rozdělují do čtyř rizikových pásem. Ty nyní procházejí rozsáhlou aktualizací, v podmínkách pojištění by se měla projevit od příštího roku.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Jestli budou zdražovat, pojišťovny zatím neví. Podle expertů je ale pravděpodobné, že dojde k rozšíření nejrizikovějších oblastí. A tam si lidé nemovitost proti povodni nepojistí vůbec, nebo jen za zvláštních podmínek.