Stiglitz varuje: Kvůli nízkým úrokům hrozí světu chaos

New York – Přední světový ekonom a nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz varuje před uvolněnou monetární politikou Evropské centrální banky a amerického Fedu. Vytýká jim, že příliv likvidity, který živý nízkými úrokovými sazbami, destabilizuje globální devizové trhy. Světu podle něj hrozí pád do chaosu. Informuje o tom internetový server Financial Times Deutschland.

Stiglitz na hrozící nebezpečí z extrémně uvolněné monetární politiky upozornil na okraj konference probíhající na Kolumbijské univerzitě. Fed podle ekonoma nedělá nic jiného, než že se snaží uvrhnout svět do chaosu. „Ironií je, že Fed si od přílivu likvidity slibuje oživení amerického hospodářství,“ upozornil. „Pokles úroků může sice trochu pomoci, ale je to málo na to, aby se vyřešily problémy USA a Evropy,“ podtrhl a dodal, že to, co je nyní pro nastartování hospodářského oživení potřeba, jsou daňové pobídky.

Uvolněná monetární politika má podpořit zotavení bank z následků krize. V případě USA je ovšem jejím vedlejším efektem výrazné oslabování dolaru a zároveň růst cen zlata. Ty šplhají k rekordním hodnotám kolem 1 350 dolarů za trojskou unci (31,1 gramu). Kromě toho uvolněná monetární politika zesiluje inflační tlaky. Podle řady ekonomů a pozorovatelů ale faktem zůstává, že skutečně pomohla zmírnit následky finanční krize.