Sarkozy začíná couvat - zjemňuje důchodovou reformu

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zařadil zpátečku. Bude totiž upravovat svoji kontroverzní důchodovou reformu. Úpravy se dotknou například matek s více dětmi nebo rodičů postižených dětí. Sarkozy požádal vládu, aby tyto návrhy na úpravy předložila Senátu, který důchodovou reformu od úterý projednává. Informaci dnes přinesl prezidentský palác.

Sarkozyho úpravy přijdou Francii na 3,4 miliardy eur

První Sarkozyho úprava se týká 130 tisíc matek, které se narodily v letech 1951 až 1955. Podle ní matky tří a více dětí, které přerušily zaměstnání, aby se dětem věnovaly, budou do důchodu i nadále odcházet v 65 letech. Reforma pro ně přitom plánovala odchod až v 67 letech. Podle ministra práce Erica Woertha jde o „silné opatření, které odpovídá reálným a zřetelným obavám“. Stejné opatření bude platit pro rodiče postižených dětí. Na výši jejich penze se přitom dřívější odchod do důchodu neprojeví. Tyto úpravy přijdou stát na 3,4 miliardy eur (85 miliard korun).

Prezident už reformu upravoval dříve. Tehdy zmírnil podmínky pro osoby vykonávající fyzicky náročná povolání a pro ty, kdo začali pracovat v nízkém věku. Podlehl tak rozsáhlým manifestacím a stávkám ze 7. září. Sarkozy však odmítá ustoupit od jádra reformy, kterým je zvýšení důchodového věku.

Francouzi se reformě brání zuby nehty

Konflikt kolem nepopulární důchodové reformy se ve Francii neustále stupňuje. Odbory již informovaly o stávce v pařížské veřejné dopravě, která začne 12. října a bude časově neomezená. Ke stávce také odboráři vyzvali železnice. Nepůjde přitom o první protest. V sobotu proti reformě už počtvrté manifestovaly statisíce lidí. Podle oficiálních odhadů jich bylo na 900 tisíc, podle odborů tři miliony. Akce měly podporu 71 procent obyvatel.

Reakce levice

Levice označuje ústupky vlády za „kouřovou clonu“. „Není to pokrok, nýbrž zachování opatření, která tady už jsou,“ řekla senátorka za socialisty Christiane Demontésová.

Návrh reformy zahrnuje zvýšení minimálního věku pro odchod do důchodu do roku 2018 o dva roky na 62 let. Reforma chce také zvýšit minimální počet odpracovaných let pro nárok na plný důchod a posunout hranice pro plný důchod z 65 na 67 let. Vláda tvrdí, že reforma je nezbytná, nemá-li se důchodový systém zhroutit. Jeho schodek se v posledních dvou letech ztrojnásobil.

Francouzi vyšli do ulic
Zdroj: ČTK/AP/Laurent Cipriani