Nebezpečný nábytek obsahující formaldehyd pochází z Běloruska

Praha - Na českém trhu se objevil nebezpečný skříňový nábytek dovezený z Běloruska, který obsahuje nepovolené množství škodlivého formaldehydu a je k dostání v některých tuzemských prodejnách. Na nábytek dnes upozornil tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN) Tomáš Lukeš. Asociace tento kancelářský nábytek koupila v pražské prodejně firmy Defo. Formaldehyd má karcinogenní účinky a způsobuje také podráždění, alergické reakce a poškození sliznic. Jeho působení může mít negativní vliv na centrální nervovou a vylučovací soustavu.

„Nábytek je podle štítků uvedených na balení vyroben v Bělorusku ve společnosti Involux,“ dodal Lukeš, podle kterého běloruská firma kromě kancelářského nábytku vyrábí i nábytek do dětských pokojů. Nebezpečný skříňový nábytek je součástí kancelářského nábytkového systému Ergo. Běloruský nábytek na českém a slovenském trhu distribuuje znojemská firma Lenza.

Vyjádření Asociace českých nábytkářů:

„Hodnoty emisí škodlivin emitované ze zkoušených vzorků jedné skříně vybavené policemi s dveřmi a dvou neuzavíratelných skříní vybavených policemi, nesplňují požadavky na limitní koncentrace formaldehydu stanovené Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR č. 6 ze dne 16. prosince 2002, kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností.“

Z kancelářského nábytku dovezeného z Běloruska se uvolňuje takřka dvojnásobné množství formaldehydu, než povolují normy, uvádí odborníci ze zkušebny Ústavu nábytku, designu a bydlení v Brně. „Podle vyjádření nejmenovaného pracovníka zkušebny vyšší hodnoty tato zkušebna u nábytku nikdy v minulosti nenaměřila,“ podotkl tajemník asociace.

Na nebezpečný kancelářský nábytek z Běloruska dnes asociace upozorní Českou obchodní inspekci, aby jej mohla nahlásit do výstražného systému Rapex, pomocí kterého se nebezpečné výrobky stahují z trhu Evropské unie. Dle odhadů asociace se mohou v Česku vyskytovat desítky tun nábytku s vysokým obsahem formaldehydu.

Vyjádření Asociace českých nábytkářů

Dne 23. července 2010 zakoupila Asociace českých nábytkářů u společnosti DEFO s.r.o. v prodejně v ulici Kolbenova 39, Praha 9. pět kusů skříňového nábytku, kancelářského nábytkového systému ERGO (dvě policové skříně bez dveří, dvě policové skříně s dveřmi a jedna menší kombinovaná skříňka). Nábytek je podle štítků uvedených na balení vyroben v Bělorusku ve společnosti Involux a.s., 225001 Brest, Gorodskaja 72, Běloruská republika. Nábytek na českém a slovenském trhu distribuuje společnost LENZA spol. s r.o. se sídlem, Resslova 1841/7, 669 02 Znojmo, (společnost je vedena v obchodním rejstříku u Krajského soudu v Brně, oddíl C, vložka 31730, pod spisovou značkou RgC 31730).