V Ženevě se bude dražit růžový skvost

Ženeva – Jeden z nejžádanější kamenů světa je na prodej. Jde o velmi vzácný čistě růžový diamant o váze téměř 25 karátů. Ten se bude příští měsíc dražit v ženevské aukční síni Sotheby´s. Síň odhaduje, že by se jeho cena mohla vyšplhat až k 680 milionům korun. Ještě než poputuje ke svému novému vlastníkovi, si ho však budou moci všichni prohlédnout. Bude totiž vystaven v různých zemích světa. V uplynulých dnech mohli tento skvost vidět například lidé v Hongkongu.

Klenot se prodává poprvé po šedesáti letech

Patty Wongová ze Sotheby's Asie:

„Tak čistý diamant jako je tento, není potřeba moc brousit. Jde o velmi vzácný kousek.“

V Ženevě se bude dražit růžový skvost (zdroj: ČT24)

Naposledy mohl trh o drahokam soutěžit před šedesáti lety. Tenkrát ho prodal legendární klenotník Harry Winston. Nyní je k dostání znovu. K novému majiteli poputuje 16. listopadu, kdy proběhne ve Švýcarsku dražba. Podle britské aukční síně se dá očekávat, že ho s největší pravděpodobností koupí soukromý sběratel.

Aukční síň Sotheby´s dražila například i unikátní obraz rakouského malíře Gustava Klimta Kostel v Cassone. Ten se ztratil za druhé světové války. Klimt obraz namaloval v roce 1913 u italského jezera Garda. K vrcholům aukce impresionistického a moderního umění tehdy také patřily obraz Paula Cézanna a plastika Alberta Giacomettiho.