Lidé se bojí drahé elektřiny, přechází k jiným dodavatelům

Praha - Přes 165 tisíc odběratelů změnilo za prvních devět měsíců dodavatele elektřiny. Podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE) se jedná o více než dvojnásobek oproti stejnému období v loňském roce. Velký počet změn odběratelů nastal zejména v srpnu a září, což může souviset s předpokládaným zdražením elektřiny od příštího roku kvůli rozvoji solárních elektráren. Připustil to odborník na energetiku Richard Rezner ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

Na jiného dodavatele elektřiny přešlo od ledna do konce září loňského roku 68 276 odběratelů, zatímco během prvních devíti měsíců letošního roku to bylo 165 009.

Richard Rezner, PricewaterhouseCoopers

„Zprávy o růstu cen jsou vždy vděčným tématem v boji o zákazníka.“

Podle odborníků souvisí pohyb na trhu s elektřinou s rostoucí konkurencí, ale také s předpokládaným zdražením elektřiny v roce 2011. Energetický regulační úřad odhaduje, že příští rok vzroste cena elektřiny pro domácnosti v průměru o zhruba 12 procent a pro podniky o asi 17 procent. Je to kvůli prudkému nárůstu počtu fotovoltaických elektráren, jejichž výroba se promítá do celkové ceny elektřiny.

Počty domácností a firem, které se rozhodnou změnit dodavatele, budou podle Reznera růst i nadále: „Domnívám se, že na trhu je ještě velký prostor pro zajímavé nabídky. Změna dodavatele energie je už nyní relativně snadná, asi tak jako změna telefonního operátora.“

Dodavatele elektřiny nejvíce mění domácnosti. K jinému prodejci jich letos přešlo do konce září přes 111 tisíc. Podnikatelé přistoupili na změnu dodavatele ve více než 41 tisících případech a u velkoodběratelů to bylo přes 12 tisíc změn dodavatele.

Český energetický trh si rozdělila řada dodavatelů energie, kteří přebírají zákazníky velkým hráčům jako ČEZ, Pražská energetika či E.ON. Jeden z hlavních tuzemských alternativních dodavatelů Bohemia Energy v červenci zahájil kampaň, pomocí které chce přetáhnout zákazníky od konkurence garancí nejnižších cen energie. Pokud firma záruky nedodrží, může klient smlouvu vypovědět bez jakýchkoli poplatků. V jiném případě zaplatí 3 000 korun.

ČEZ
Zdroj: ČT24