V půjčovnách se dveře netrhnou. Letí luxusní kabelky nebo třeba kozy

Praha - Nebývalý rozkvět zažívají půjčovny všeho druhu. V době, kdy lidi víc zvažují, co si koupí, se jejich nabídka výrazně rozšířila. Nabízí od oblečení přes luxusní auta a nábytek, až po psy nebo třeba ovce a kozy. Například vypůjčení kvalitního obleku vyjde na tři tisíce korun a luxusní kabelka za desetitisíce korun může být na tři dny k mání za pět set.

„Půjčovné se odvíjí od původní ceny kabelky. Během těch čtyř hodin, co máme otevřeno, tak se nám tady otočí kolem čtyřiceti zákaznic,“ těší se zájmu zákazníků majitelka půjčovny kabelek Dominika Hampelová.

Podle Michala Brožky, analytika Reiffeisenbank, stojí za úspěchem půjčoven a zájmem o půjčování evoluce české ekonomiky: „Lidé zjišťují, že ne na všechno musí mít potřebné vybavení.“ Půjčovnám se proto daří. Jen loni jich přibylo několik desítek.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Půjčit si lze ovci, kozu i psa

Sortiment toho, co je možné si zapůjčit, navíc zahrnuje už i domácí zvířata. Na internetu jsou odkazy třeba na půjčovnu ovcí nebo psů. „Půjčují si je chalupáři, kteří jsou celé léto venku. Řeší něco na způsob živých sekaček. V základu stojí asi 300 až 500 korun na měsíc nebo dva,“ říká majitel ekofarmy a půjčovny ovcí a koz Jiří Nováček.

„Částka je symbolická, beru třeba tři sta za víkend. Je mi líto pejsků, které si lidi pořídí a pak je dají do útulku. Je lepší, když si to vyzkouší,“ uvádí Naďa Dušková, chovatelka psů a majitelka psí půjčovny. Češi si navíc za zapůjčení luxusu klidně připlatí. Třeba vůz Ferrari půjčený na víkend vyjde na necelých devadesát tisíc.

  • Oblek zdroj: Ermenegildo Zegna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2013/201201.jpg
  • Půjčení Ferrari autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2013/201206.jpg