Drábek: Spořit na penzi 500 až 1000 nemá valný význam

Praha - Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nemá spoření na penzijní připojištění ve výši pět set nebo tisíc korun měsíčně valný význam. Takto nízkými částkami si prý lidé důchod příliš nevylepší. Ministr v rozhovoru pro nové vydání časopisu Týden uvedl, že takové spoření bude pro seniory jen „velmi dobrým příspěvkem na dovolenou“.

Na důchod si lidé podle nedávno zveřejněných údajů ministerstva financí spoří stále méně. Průměrný měsíční příspěvek v prvním pololetí klesl na 428 korun. Tyto příspěvky však podle Drábka standard v důchodovém věku nezvýší: „Takové spoření nemá valný význam. To by si člověk musel na připojištění platit 3 000 měsíčně.“

Podle ministra by měla důchodová reforma zvýhodňovat lidi, kteří své děti vychovali „odpovědně“. Výše důchodu konkrétního seniora tak v budoucnu bude podle Drábkových záměrů souviset s množstvím peněz, které jeho dítě odvádí do společného systému: „Nejde o to, aby lidé měli hodně dětí, ale aby bylo co nejvíce plátců s co největším příjmem.“ Ministerstvo tak prý chce zohlednit náklady, které mají rodiče s výchovou dětí.

Drábek uvedl, že vláda má v otázkách důchodů příliš silné, ba dokonce až nepřiměřené pravomoci. Proto se chystá předložit návrh, podle něhož by kabinet v budoucnu neměl možnost do důchodů výrazně zasahovat. Reforma důchodů podle odhadu ministra vyjde na půl až tři čtvrtě bilionu korun.